Факти, Анализи, Коментари
   24 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Ураганът „Ирма" удари карибския остров Св. Мартин
7 Септември 2017
Няма достъп до летището и пристанището, сериозни щети са нанесени на сгради на правителството, на болницата и противопожарната служба
Инфраструктурата и летището в холандската част на карибския остров Св. Мартин са разрушени от урагана „Ирма", съобщи френският вътрешен министър Жерар Колон. Капитан Егберт Стул от холандските ВМС заяви, че редица ключови обекти в холандската част на острова не работят.

Няма достъп до летището и пристанището, сериозни щети са нанесени на сгради на правителството, на болницата и противопожарната служба, изключително ограничена е дейността на бреговата охрана.

Връзката с острова се осъществява само с военни комуникационни средства. До момента не се съобщава за жертви в холандската част на острова. „Основна задача е отварянето на летището, за да се организира доставката на хуманитарна помощ", каза Стул, чиято военна част е на острова. „По предварителна информация пистата на летището не е пострадала", каза холандският капитан. Военните ще се заемат с възстановяване на инфраструктурата, разчистване на развалините и помощ на местните жители.

Ситуацията се усложнява от това, че в събота островът ще се окаже под влиянието на по-слабия ураган „Хосе". Холандският вътрешен министър Роналд Пластерк изрази надежда, че първите самолети ще могат да се приземят още в петък. В района са и два кораба на ВМС с хуманитарна помощ и отряд военни.

„Ирма" вече удари и островите Синт Естациус и Саба, които са специални общини на Кралство Нидерландия. „Щетите там са много по-малки", съобщи капитан Стул. На Саба са рухнали много дървета, а на Синт Естациус е повреден пътят между пристанището и летището.

На остров Св. Мартин има две летища, като холандското международно „Принцеса Юлиана" е един от най-важните транспортни центрове в Карибския регион. То е сред десетте най-опасни летища в света. Във френската част на острова също има малко летище, от което се извършват полети за отвърдморските територии на Франция - Гваделупа, Мартиника и Сен Бартелми.

Отвъдморските френски територии са предпочитано място за почивка на заможни чужденци. Имоти имат британският бизнесмен Ричард Брансън, руският милиардер Роман Абрамович, известни актьори и певци.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.