Факти, Анализи, Коментари
   20 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Продължават вторичните трусове в Гърция и Турция
22 Юли 2017
Над 200 са вторичните трусове. 15 от тях са с магнитуд над 4 степен по скалата на Рихтер
30-годишен турчин и 20-годишен швед са загинали, а най-малко 200 са пострадали в резултат на силното земетресение от 6,7 на Рихтер, разтърсило тази нощ гръцките острови в югоизточната част на Егейско море. В турския курорт Бодрум 70 души са потърсили медицинска помощ. Епицентърът е много близо до остров Кос, но трусът е усетен, без да има жертви и щети, и на островите Крит, Родос, Самос, Лесбос.

Над 200 са вторичните трусове, предава БНР. Само 15 от тях са с магнитуд над 4 степен по скалата на Рихтер. Сеизмолозите прогнозират, че ако поне едно денонощие се запази тази по-слаба сеизмичност, се очаква да не последва нов силен трус.

По мое мнение, първият трус с магнитуд 6,7 е основният. Но никой не може да си сложи ръката в огъня, че това е така. Няма пълна гаранция, защото е необходимо време от поне две денонощия, за да сме сигурни в твърденията си. Понеже има вторични трусове, каквито не последваха след земетресението в Лесбос, предполагаме, че при днешния трус няма да има по-силни вторични. Малката дълбочина на епицентъра води до много вторични трусове, смята директорът на Геодинамичния институт в Атина, проф. Акис Целенис.

Усилията са насочени днес да приключи огледът от специалисти на пристанището, за да започват незабавно възстановителните работи. Засега е в сила забраната фериботи и кораби да акостират в Кос. Желаещите да напуснат острова могат да използват само самолетните връзки. Телефоните и електроснабдяването на острова работят нормално.

Спасителните отряди продължават да издирват пострадали под развалините. В помощ на жителите и туристите е цялата държавна машина с екипите при аварии и бедствия. Лекари, пожарникари и спасители са в постоянен контакт с хората. Властите предупреждават за бдителност и тази нощ. Много хора ще нощуват отново навън далеч от сгради, а и от брега на морето. Не се забелязва вълна на масово напускане на туристи. Хотелите не пострадаха. Властите информират всички да не се доближават до пострадали сгради и да не пътуват по пътища, където има опасност от затрупване със скали. Няма паника сред хората, но са бдителни в действията си.

Няма информация за състоянието на тежко ранените, които са транспортирани в болниците в Крит и Атина. От приетите над 100 души в болница засега критично е състоянието на четирима от тях. Няма информация каква националност са пострадалите.

Българинът Стоян Барабаров, който живее и работи на гръцкия остров Кос, разказа каква е обстановката след силното земетресение. Според сънародника ни има разрушени сгради, на други също са причинени щети, но не толкова сериозни. Барабаров обясни, че българите на острова, които познава, са добре.

В първия момент скачаш от леглото и се чудиш накъде да хванеш, имаше доста хора навънка, писъци, беше доста страшничко. Всичко продължи около една минута, след това се повтори пак, защото първият трус беше около 6,1, вторият, който беше след няколко минути след първия, беше 6,4, страшничко си беше. Има доста поражения по дискотеки, на заведения, на барове, дори и на централната църква в Кос, цялата сграда е напукана. Доста хора бяха излезли от хотелите, не само от нашия. Хората бяха напуснали всички хотели, всички бяха по улиците, имаше хора, които стояха в лобито на хотела.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.