Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
След санкцията от Европа Гугъл загуби почти 17 млрд. долара
28 Юни 2017
Само в рамките на няколко часа пазарната капитализация на компанията майка на Google се сви с милиарди
Санкцията от 2,42 млрд. евро (около 2,7 млрд. долара), която регулаторните органи на Европейския съюз наложиха на Google Inc. може и да изглежда относително малка по размер по отношение на кешовата наличност на компанията майка Alphabet Inc., но решението на ЕК оказа далеч по-голямо негативно въздействие върху инвеститорите в интернет гиганта. Само в рамките на вчерашната търговия на "Уолстрийт" те загубиха близо 17 млрд. долара от своите инвестиции, предава БНР.

Акциите на Alphabet Inc. се понижиха във вторник с 2,5% (или с 24 долара) до 6-седмично дъно от 948,09 долара за една акция. Това означава, че в рамките на няколко часа пазарната капитализация на компанията майка на Google се сви с цели 16,6 млрд. долара след новината за наложената глоба от страна на Европейската комисия.

Анализатори обаче отбелязват, че докато това е една от най-големите по размер глоби, налагани някога от европейските оторизирани органи, отрицателното въздействие върху финансите на Alphabet Inc. ще бъде "относително малко". Към 31 март компанията разполагаше с кешова наличност в размер на 92,44 млрд. долара под формата на парични еквиваленти и търгуеми ценни спрямо 86,33 млрд. долара към 31-ви декември 2016-а година.

Това означава, че самата глоба представлява по-малко от 3% от паричната позиция на Alphabet Inc. Като се има предвид, че интернет гигантът е генерирал в брой средно около 67,8 млн. долара на ден през първото тримесечие, той дефакто може да изплати наложената глоба само в рамите на 40 дни, или до 8 август тази година.

Инвеститорите обаче реагираха доста негативно на решението на ЕК, разпродавайки акциите на компанията майка на Google по време на вчерашната американска търговия, което доведе до намаляване на пазарната капитализация на голямата компания с 16,6 млрд. долара. Според някои анализатори има риск от по-нататъшно понижение на акциите на Alphabet Inc. към 850 долара за акция, което може да доведе до загуба от около 10,3% спрямо текущите нива на търговия, или допълнително свиване на пазарната капитализация с 67,85 млрд. долара.

Трябва обаче да се има предвид, че акциите на Google поскъпнаха с 19,6% от началото на годината, надвишавайки ръстът с 14,2% на целия технологичен индекс Nasdaq и на общия широк индекс S&P500, който се повиши с 8,1% през първите шест месеца на годината.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

Иван Гешев
19 Dec, 2017 | 21:36

Google реклама Евробюрократите пак се упражняват, мислейки че вършат нещо. Когато произведат толкова БВП, колкото Гугъл, нека се обадят.


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.