Факти, Анализи, Коментари
   28 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Огнена стихия в Португалия - десетки загинали и ранени
18 Юни 2017
Към момента съществуват 11 огнища, като най-засегнати са зоните на север от Лисабон
Броят на загиналите от горските пожари в централната част на Португалия достигна до най-малко 62 души според вътрешния министър на страната Хорхе Гомес, цитиран от AFP. Пожарът, избухнал в събота е оставил повече от 50 души ранени, включително осем пожарникари, съобщава Фокус. Към момента съществуват 11 огнища, като най-засегнати са зоните на север от Лисабон – Лейрия, Сантарей и Коимбра. Най-тежко е положението в селищата Педрогао Гранде, Гойш, Фигейро дош Виньош и Ферейра до Зезере. Правителството на страната обяви тридневен траур във връзка с трагедията. 

Освен Испания, Франция също предложи подкрепа. „Франция предложи три самолета чрез Механизма за гражданска защита на ЕС. Те ще помогнат възможно най-бързо на местните усилия за справяне с трагедията“, каза европейският комисар за Хуманитарна помощ и управление при кризи Христос Стилианидес.


Няма информация за пострадали български граждани при горските пожари, съобщиха от пресцентъра на Министерство на външните работи. МВнР препоръчва на българските граждани, пътуващи за и пребиваващи в Португалия, да проявяват повишено внимание, като се осведомяват предварително за актуалната обстановка, да избягват засегнатите райони и да спазват стриктно указанията на местните власти.
 
Българското посолство в Португалия следи развитието на ситуацията и поддържа постоянен контакт с местните власти. 
Български граждани, които желаят да получат актуална информация или да подадат сигнал за техни близки, могат да го направят на дежурния телефон за спешни случаи на българското посолство в Лисабон: 00 351 933 611 337 


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.