Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Путин обиди сериозно България
25 Май 2017
Той обяви, че славянската писменост е дошла в Русия от македонската земя
Български политици реагираха на думите на руския президент Владимир Путин, че славянската писменост е дошла в Русия от македонска земя. Путин каза това вчера, в словото си, с което приветства македонския си колега Георге Иванов, получил в Москва наградата от Международния фонд за единство на православните народи на името на бившия патриарх Алексей Втори.

Премиерът Бойко Борисов коментира, че това не е европейски подход. "Важното е, че близо 300 милиона четат и пишат на кирилица, и обогатяват европейската култура, и няма значение откъде са минали просветителите", каза Борисов, цитиран от БНТ.

Външният министър Екатерина Захариева подчерта във Фейсбук, че създаването на писмеността е станало по волята и с участието на българската държава и неслучайно владетелят Борис Първи присъства във всички старобългарски книги като цар Борис Михаил-Покръстител.

Захариева припомня и думи на патриарха на Москва и цяла Русия Кирил, който заявява преди пет години, че книжната грамотност в Русия е пренесена от българите.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

Азбука
26 May, 2017 | 19:59

Пак преекспонираме малко нещата


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.