Факти, Анализи, Коментари
   18 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Манчестър в кръв
23 Май 2017
Експлозия отне живота на почти 20 души и рани близо 60 в края на концерт на поп-певицата Ариана Гранде в Манчестър
Експлозия отне живота на почти 20 души и рани близо 60 в края на концерт на поп-певицата Ариана Гранде в Манчестър, Великобритания. Нападението бе окачествено като "вероятен терористичен акт". Снощи към 22:35 местно време полицията в Манчестър се отзова на "спешен случай" в "Арена Манчестър", където бяха чути два силни тътена, "наподобяващи взрив" след провелия се концерт на Ариана Гранде. "Полицията реагира на сериозен инцидент в "Манчестър Арена". Избягвайте района. Повече детайли ще бъдат предоставени при първа помощ", написа местната полиция в своя "Туитър" акаунт. Първоначално "Би Би Си" предаде за над 30 убити, по-късно обаче властите на Манчестър съобщиха за потвърдени 19 загинали и 50 ранени - най-вероятно предимно непълнолетни тийнейджъри. Впоследствие броят на хоспитализираните нарастна до 59. Много разтревожени родители продължават да търсят децата си и да се опитват да разберат какво се е случило с тях. В социалните мрежи още снощи бяха публикувани обяви за издирване и призиви за помощ. От полицията уточниха, че ще "третират инцидента като терористично нападение, докато не се докаже обратното", като това твърдение бе подкрепено на по-късен етап и от британското северозападно антитерористично командване, което също определи трагедията на стадиона като "вероятен терористичен акт".

Остава неясен източникът на взрива. Първоначално двете основни версии бяха свързани с "два тътена" от изстрели от огнестрелно оръжие или избухнала бомба, но впоследствие бе потвърдена втората версия. Все още остана неизвестно и мястото, където е било детонирано взривното вещество, тъй като бяха оповестени различни данни - едните сочеха за взрив във фоайето на залата, а други за улицата пред входа. Към момента има спекулации, че британските власти разследват варианта за атентатор самоубиец. Те бяха изразени от телевизия "Ен Би Си Нюз" и агенция "Ройтерс", които се позоваваха на свои източници. Заради атентата британският премиер Тереза Мей свиква в 09.00 часа тази сутрин заседание на извънредната правителствена комисия "Кобра". "Това е един ужасен терористичен акт....Работим, за да установим всички подробности", каза Мей. "Инцидентът в Манчестър е ужасен. Моите мисли са с пострадалите и със сътрудниците на нашите забележителни аварийни служби", каза от своя страна лидерът на лейбъристите Джеръми Корбин. В резултат двамата решиха да прекратят предизборната си кампанията до второ нареждане. "Това е шокираща и ужасна атака, насочена срещу деца и млади хора, които просто се наслаждаваха на един концерт", заяви лидерът на либералните демократи Тим Фарън.

Междувременно стана ясно, че Ариана Гранде е в пълна истерия след кървавото нападение. Цялото й европейско турне, което трябваше да обхване Англия, Белгия, Полша, Германия и Швейцария, бе отменено. Причината са не само мерките са сигурност, но и здравословното й състояние, което в момента е изключително нестабилно. Близки на 23-годишната изпълнителка съобщават, че тя е абсолютно неутешима и е получила тежък пристъп на истерия заради трагедията тази нощ. "Съкрушена съм! Съжалявам от дъното на душата си за станалото. Просто нямам думи", написа тя в Туитър. Междувременно поддръжници на ИД използваха социалните мрежи, за да "отпразнуват" трагичния инцидент в Манчестър, който отне живота на най-малко 19 човека - при това най-вероятно тийнейджъри.

Акаунти в "Туитър", свързани с ислямистката организация използваха хаштагове, за да публикуват "празнични" съобщения и дори да окуражават извършването на подобни атаки и другаде. Някои дори описаха нападението над концерта на Ариана Гранде като отмъщение срещу въздушните удари срещу Ирак и Сирия. "Изглежда, че бомбите, които британските военновъздушни сили пуснаха върху децата на Мосул и Рака най-сетне се завръщат в #Манчестър", гласи една от публикациите в микроблога. "Надяваме се, че извършителят е един от войниците на халифата", написа пък друг потребител през социалната мрежа "Телеграм". Трети използваха нападението в Манчестър, за да опънат банери с надписи "Началото бе в Брюксел и Париж, а с Лондон ние вече формираме (своя) държава". Въпреки активността в социалните мрежи обаче терористичната групировка не е поела официално отговорност за случилото се. /БГНЕС


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.