Факти, Анализи, Коментари
   25 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Тръмп: Не е изключено САЩ да излезе от НАТО
18 Май 2017
Тръмп няма да остане в НАТО, ако НАТО не постигне достатъчно бърз напредък, коментира служител в Белия дом
Президентът Доналд Тръмп е доволен, че съюзниците в НАТО са обещали да увеличат финансовия си принос, но не изключва възможността да изтегли САЩ от алианса, ако тези обещания не бъдат изпълнени, заяви пред Франс прес служител в Белия дом, съобщава КРОСС. "Засега президентът е доволен от това, което вижда. Той вижда, че те реагират позитивно", каза служителят преди първото посещение на Тръмп в чужбина.

Той ще участва на 25 май в срещата на върха на НАТО в Брюксел. "Но ако нищо не се случи, или ако се случва твърде бавно, ще останем бдителни", каза служителят, пожелал анонимност. По-рано вчера друг служител в Белия дом заявил пред чужди журналисти, че "Тръмп няма да остане в НАТО, ако НАТО не постигне достатъчно бърз напредък", предадоха Франс прес и ДПА. След това обаче негови колеги побързали да внесат уточнението, че това е далечна перспектива, добавя АФП.

Страните членки на НАТО поеха ангажимент през 2014 г., да увеличат разходите за отбрана до 2 процента от брутния си вътрешен продукт в срок от 10 години. Освен САЩ, малко са страните които досега достигат това равнище. Тръмп насочва критиките си предимно към Германия, чиито разходи за отбрана сега са 1,2 на сто от БВП. Канцлерката Ангела Меркел обеща да увеличи инвестициите в Бундесвера, отбелязва АФП.

Миналия месец Тръмп каза, че НАТО "вече не е отживелица", след като месеци наред в предизборната кампания критикуваше съюзниците от НАТО, че не внасят своя дял в бюджет на организацията и не полагат достатъчно усилия да се борят с тероризма. На срещата на върха в Брюксел Тръмп вероятно ще продължи да оказва натиск над съюзниците да увеличат разходите за отбрана, добавя ДПА.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.