Факти, Анализи, Коментари
   20 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Лидерите на страните от ЕС подписаха декларация за бъдещето на общността
25 Март 2017
Това се случва 60 години след Римския договор, поставил началото на съюза
Лидерите на 27-те членки на ЕС, с изключение на Великобритания, подписаха нова декларация, 60 години след Римския договор, поставил началото на общността. 

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск призова лидерите на Европейския съюз да направляват страните за излизане от кризата. 

Докажете, че сте лидерите на Европа, че можете да се грижите за това велико наследство от героите на европейската интеграция преди 60 години, каза бившият полски премиер Туск и добави: Защо да губим вяра в смисъла на обединението днес? Само защото е станало наша реалност? Или защото сме се отегчили от него? Европа като политическа общност или ще бъде единна, или изобщо няма да я бъде.

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер заяви, че въпреки всички трудности за ЕС, включително напускането на Великобритания, общността ще продължи да съществува.Това е един съюз, създаден сред пепелта на две световни войни и оформен от ръцете и желязната воля на хората, завърнали се от бойното поле или от концентрационния лагер само няколко години по-рано.

Италианският външен министър Паоло Джентилони заяви, че Европа върви по правилния път: Визията, заложена в декларацията ни е за следващите десет години, тъй като никой не вярва, че можем да постигнем напредък за един ден. Важно е да тръгнем по верния път и мисля, че го постигнахме.

Германският канцлер Ангела Меркел също се обяви за обединена и просперираща Европа. Отправяме поглед към бъдещето. Искаме една по-сигурна и защитена Европа, което означава да пазим добре външните си граници. В сила е и това, което казахме още преди 10 години в Берлин - обединени сме по-успешни и Европа е нашето бъдеще. Дори понякога да е трудно и да има пречки по пътя ни.
От утре Европейският парламент ще започне да следи как подписаната декларация се превръща в конкретни действия, подчерта председателят на Европейския парламент Антонио Таяни.

Наш дълг е да подкрепим институциите и с тясно сътрудничество ще успеем да превърнем в приоритет правата на нашите граждани. Неслучайно в текста, който подписахме, думата "граждани" се споменава няколко пъти."

Президентът на България Румен Радев определи подписаната декларация като документ от изключителна важност за бъдещето на Европа. Като особено положителни негови страни той посочи текста за солидарността и кохезионната политика, както и този за общата сигурност и отбрана. 

Важна е тази декларация за България по две основни причини. Първо, благодарение на изключително активната и аргументирана българска позиция, в декларацията се включи изричен текст за солидарността и кохезионната политика като фактори за устойчиво и сигурно развитие на Европа и много важно, касаещо сигурността: в декларацията вече изрично се посочва за сигурност на Европа не само като охрана на външните граници, където ние имаме пряк ангажимент, но и за укрепване на общата сигурност и отбрана.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.