Факти, Анализи, Коментари
   20 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Жертвите от нападението в Лондон вече са 5
23 Март 2017
Ранените са около 40, сред тях има трима полицаи и трима френски ученици
Броят на жертвите на вчерашното нападение близо до сградата на британския парламент се увеличи на пет, след като е починал още един от ранените при атаката, съобщи Ройтерс, като цитира информация на полицията. Началникът на антитерористичните сили на лондонската полиция Марк Роули е заявил пред репортери, че се работи по версията, че нападателят е бил вдъхновен от ислямистки тероризъм. Роули добави, че полицията смята, че е установила самоличността на извършителя, но отказа да даде подробности.

По-рано беше съобщено, че въпреки че все още не са изяснени всички обстоятелства около нападението, полицията работи по вариант за един нападател. Той е стигнал до сградата на парламента с автомобил, прегазвайки много хора по моста "Уестминстър", след което, при опит да проникне в парламента, е намушкал с нож един от охраняващите сградата полицаи. 

Сред ранените има трима полицаи и трима френски ученици. 

Премиерът Тереза Мей, която спешно бе евакуирана от парламента по време на нападението, даде изявление след извънредна среща на отдел Кобра. Тя посочи, че това е "отвратително нападение в сърцето на столицата, но всеки опит да се посегне на британските ценности е обречен на провал":

Утре сутринта парламентът ще се събера нормално, ще бъдем заедно отново. Лондончани и всички други от целия свят, които са дошли да посетят този велик град, ще се събудят и ще посетят местата, които желаят, както обикновено.

Тереза Мей допълни, че всички заедно ще вървят напред, като никога не се предават на тероризма и не позволяват на гласовете на омразата и злото да ги разделят.

Много от ранените са в тежко състояние. Няма информация сред тях да има български граждани, съобщи за "Хоризонт" посланикът ни в Лондон Константин Димитров. Посолството ни е в контакт с болниците в района, и с полицията, каза още той.
Британските власти съобщиха, че разглеждат "случилото се при Уестминстър като терористичен акт до доказване на противното". 
Няколко изстрела са били чути около 16.40 часа българско време в двора на парламентарната сграда. Мъж, облечен в черни дрехи, е проникнал в двора, което изненадва, защото това е едно от най-тежко охраняваните места в Лондон и е нападнал двама полицаи с нож. Промушил е единият от тях, след което е побягнал към входа, където влизат депутатите. Притекли се незабавно на помощ цивилни полицаи са застигнали мъжа и са го простреляли. 

Почти по същото време кола на моста "Уестминстър" се е врязала в минаващите наоколо пешеходци. След това колата е катастрофирала в железните ограждения на парламента на северния бряг на Темза. 

Започна широкомащабно разследване на терористичните нападения. Голяма част от зоната около парламента беше напълно отцепена. 

Белият дом осъди нападението в Лондон. Говорителят Шон Спайсър, каза, че Тръмп е разговарял по телефона с британския премиер Тереза Мей и добави, че САЩ "приветстват бързата реакция на британската полиция".

Президентът на Франция и канцлерът на Германия също изразиха своята подкрепа и солидарност към Обединеното кралство. 

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова изрази съчувствие към ранените и съболезнования към роднините на загиналите в Лондон. Тя отбеляза, че Русия не разделя тероризма на категории, а го смята за "абсолютно зло". 


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.