Факти, Анализи, Коментари
   19 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Франция: 8 ранени при стрелба в гимназия, писмо-бомба избухна в сградата на МВФ
16 Март 2017
Това е атентат – друга дума няма, заяви междувременно френският президент Франсоа Оланд
Осем души бяха ранени, след като студент откри огън в гимназия в южния френски град Грас. Всички ученици от гимназията в Грас са в безопасност, съобщиха следобед френските власти. Осемте пострадали имат наранявания и са в шок от стрелбата. Сред ранените е и директорът на училището.

Нападателят е заловен. Той е 17-годишен ученик от същото учебно заведение, в което е нахлул с впечатляващо въоръжение - гранати, огнестрелно и хладно оръжие, и според очевидците е действал изключително хладнокръвно. Мотивите и психическото му състояние се изясняват, но разследването засега привилегирова версията за отмъстителен акт срещу директора, очевидно визиран пряко от младежа. Задържаният досега не е бил известен с криминални прояви. Не са били открити и съучастници.

Това е атентат – друга дума няма, заяви междувременно френският президент Франсоа Оланд за другия днешен инцидент – писмо с бомба, избухнало в ръцете на служителка в парижкия офис на Международния валутен фонд, която е ранена в лицето и ръцете. Животът й е вън от опасност. В изявлението си Оланд каза, че няма да прекрати извънредното положение, въведено в страната. 

Полицията евакуира 150 души от сградата на МВФ. Започнало е разследване, без засега да са известни извършителят и мотивите му. Според парижката прокуратура писмото е било адресирано до секретариата на френското представителство на МВФ.

Парижката съдебна полиция веднага се е сезирала по случая, но до момента няма информация за извършителя и мотивите му. Писмото е било отправено до ръководител на отдел, чиято асистентка е пострадалата служителка.

МВФ ще работи в тясно сътрудничество с френските власти за разследването на експлозията в парижкия офис на Фонда. Това се казва в изявление на управляващия директор на финансовата институция Кристин Лагард, изпратено от нейния пресцентър. Лагард, която в момента се намира във Франкфурт, определя случилото се като малодушен акт на насилие. Тя допълва, че е в постоянна връзка със служителите на Фонда в Париж и потвърждава, че институцията ще продължи да работи в рамките на мандата си. 

Инцидентът става точно шест седмици преди президентските избори във Франция и след като гръцката анархистка групировка "Заговор на огнените ядра" пое отговорност за пакета с бомба, изпратен до германския финансов министър Волфганг Шойбле.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.