Факти, Анализи, Коментари
   20 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Германия иска от Гърция да довърши реформите, иначе спира кранчето
14 Февруари 2017
Това стана ясно по време на посещението в Берлин на лидера на опозиционната гръцка партия "Нова демокрация" Кириакос Мицотакис
Германия ще настоява Гърция да довърши реформите в икономиката, ако иска да получи финансова подкрепа. Това стана ясно по време на посещението в Берлин на лидера на опозиционната гръцка партия "Нова демокрация" Кириакос Мицотакис. Вчера той се срещна с канцлера Ангела Меркел, а днес ще разговаря и с финансовия министър Волфганг Шойбле.

По-рано вчера германското правителство изрази подкрепа за оставането на Гърция в еврозоната, а Европейската комисия изпрати високопоставен пратеник в Атина, за да я убеди да проведе още реформи в името на запазването на спасителната програма.

От своя страна МВФ предупреди, че няма да участва в програма, която само ще увеличи гръцкия дълг. Международният валутен фонд прави най-доброто, на което е способен, за да договори спасителни кредити за Гърция, но не може да прави компромиси с принципите си и да сключи "подсладена" сделка, заяви ръководителят на организацията Кристин Лагард, цитирана от Ройтерс.

Според Лагард все пак дълговото бреме на Гърция може да бъде намалено и без да се налага международните кредитори да правят отписвания по кредитите си. Това е вариант, който особено притеснява кредиторите от ЕС. Гърция, МВФ и европейските кредитори  са блокирани в процес на преглед на спасителната програма за страната и трябва да постигнат съгласие, за да може Атина да получи нови кредитни траншове, които да я спасят от фалит. Трите страни обаче имат остри противоречия какви реформи трябва да бъдат въведени и за бюджетните цели, които да бъдат определени. МВФ заявява, че не може да участва в програма, която ще продължи безкрайния цикъл на задлъжняване.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.