Факти, Анализи, Коментари
   19 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Северна Корея извърши нови изпитания на балистична ракета
12 Февруари 2017
Южна Корея свика заседание на Съвета за национална сигурност. Според Сеул, поредният ракетен опит на Пхенян е сериозна заплаха за мира и сигурността на Корейския полуостров
Северна Кожрея извърши нов опит с балистична ракета. Тя е  паднала в Японско море, без да достигне териториалните води на Япония.  Южна Корея свика заседание на Съвета за национална сигурност. Според Сеул, поредният ракетен опит на Пхенян е сериозна заплаха за мира и сигурността на Корейския полуостров, и явно нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН. Президентът на САЩ Доналд Тръмп е бил информиран за севернокорейския опит и Белият дом продължава да следи ситуацията, заяви представител на президентството. 

Пхенян е изстрелял неидентифицирана ракета тази сутрин към Японско море на изток, предаде Ройтерс.  Южнокорейският генерален щаб съобщи, че ракетата е била изстреляна от базата Бангхьон в провинция Пхьонан-Пукто, откъдето са били осъществени изпитанията на ракетата с междинен обсег "Мусудан" на 15 и 20 октомври. Смята се, че тя има обсег около 3000 км, отбелязва ДПА. 

 Балистичната ракета, изстреляна днес от Северна Корея, е прелетяла около 500 км, съобщиха военните в Сеул, като осъдиха изстрелването като демонстрация на сила пред твърдата позиция на американската администрация на президента Доналд Тръмп спрямо Пхенян. 

Японският премиер Шиндзо Абе, който е на посещение в САЩ заяви, че най-новото изстрелване на балистична ракета от Северна Корея е абсолютно недопустимо. Пхенян трябва напълно да спазва съответните резолюции на СС на ООН. По време на срещата на върха, която имах с президента Тръмп той ме увери, че САЩ винаги ще са на 100 процента с  Япония, каза японския премиер Шиндзо Абе по време на общата  пресконференция с Доналд Тръмп. Самият американски президент пренебрегна въпроса на репортер за съобщенията, че Северна Корея е изстреляла балистична ракета в Японско море. 
Във Вашингтон говорител на Стратегическо командване на армията на САЩ заяви, че ракетата е била със среден обсег на действие и че подобни ракети не представляват заплаха за Северна Америка. Говорителят не  уточни дали изстрелването е било  успешно или е завършило с провал, съобщи Ройтерс. Той добави, че САЩ ще продължат внимателно да следят тези провокационни действия на Северна Корея и ще бъдат напълно ангажирани да работят в тясно сътрудничество със съюзниците на Вошингтон-   Република Корея и Япония. 

Американски представител, пожелал анонимност, заяви, че администрацията на Доналд Тръмп е очаквала подобна  "провокация" на Пхенян скоро след встъпването си в длъжност и че ще помисли какви ответни действия би могла да предприеме.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.