Факти, Анализи, Коментари
   28 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Спряха изпълнението на спорния указ на Тръмп
4 Февруари 2017
Федерален съдия Джеймс Робърт, който спря прилагането на указа на Тръмп, обясни по-рано, че забраната противоречи на конституцията
Федерален съдия спря изпълнението на заповедта, с която президентът Доналд Тръмп наложи забрана за достъп до Съединените щати на десетки хиляди граждани от държави с предимно мюсюлманско население. Спирането на заповедта ще важи, докато съдията се запознае с жалбата на властите в щата Вашингтон, които твърдят, че ограничаването на пътуванията ощетява щатските университети.

Федерален съдия Джеймс Робърт, който спря прилагането на указа на Тръмп, обясни по-рано, че забраната противоречи на конституцията. Смятам, че съдът трябва и ще реши в полза на временната ограничителна заповед на указа, обясни Джеймс Робърт в съдебната зала в Сиатъл.

Детайлите по решението на щата Вашингтон не са ясни, но те са валидни за цялата страна. АП съобщава, че съдията Джеймс Робарт е уважил молбата на адвокати, които са го помолили да преустанови действията по ключови положения от декрета на президента Тръмп. По-рано главният прокурор на щата Боб Фъргюсън каза, че указът противоречи на Конституцията, защото дискриминира на религиозна основа.

Това очевидно е историческо решение, важно за върховенството на закона, за хората в щата и за хората в цялата страна! Казах вече: в съдебната зала печели не най-гръмогласният, а Конституцията.

Фъргюсън съобщи, че хора от засегнатите страни вече могат да кандидатстват за влизане в страната. От Департамента по Национална Сигурност отказаха коментар с мотива, че това е дело, което още не е приключило. Адвокатите на правителството смятат, че щатите не могат да оспорват указа на президента.

Американският президент Доналд Тръмп разкритикува съдебното решение, което спря действието на забраната за приемането в Съединените щати на хора, идващи от седем предимно мюсюлмански държави. Мнението на този т.нар. съдия, което по същество отнема прилагането на правото от страната ни, е нелепо и ще бъде отменено, посочи Тръмп в "Туитър". По-рано в седмичното си обръщения към нацията Тръмп защити указа си.

Подписах указ, за да помогна да държим терористите извън страната ни. Указът установява процес за разработването на нови проверки и механизми, които да гарантират, че тези, които идват в Америка, обичат и подкрепят народа ни, че имат добри намерения, посочи Тръмп.

Указът от миналата седмица замрази бежанската програма и ограничи временно приемането на граждани от Йемен, Иран, Ирак, Либия, Сирия, Сомалия и Судан. Мерките , които Белия Дом определя като в интерес на националната сигурност, доведоха до протести както в страната, така и в чужбина.

Блокирането на визи от страни с предимно мюсюлманско население и спирането на програмата за прием на бежанци в САЩ са противоконституционни, смята Наура Алмасри от неправителствената организация „Сирийски форум“:

Това е напълно нечестно и също така нереалистично. Не може да се спират бежанците да идват в Съединените щати. Аз бях сред протестиращите хора срещу тази забрана. На протеста имаше хора от всички цветове и религии. Ние представлявахме истинската Америка! Заповедта, подписана от президента, е неамериканска. 

Алмасри изтъкна, че получаването на виза отнема на бежанците между 18 и 24 месеца. Това не е просто като да вземеш самолета и да дойдеш в Америка. Процесът по получаване на виза е изключително труден. Хората, които подкрепят забраната на Тръмп си нямат и идея за какво става дума. 

Забраната оказва сериозно влияние върху живота на обикновените хора.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.