Факти, Анализи, Коментари
   19 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Поредна нощ на протести в Румъния
3 Февруари 2017
По данни на полицията, около 80 000 души се събраха на най-големия площад в столицата Букурещ, пред сградата на правителството
Десетки хиляди хора протестираха отново снощи в Букурещ и в много други градове в Румъния срещу спорното постановление за декриминализиране на някои корупционни деяния, предаде Ройтерс. По данни на полицията, около 80 000 души се събраха на най-големия площад в столицата Букурещ, където се намира сградата на правителството, съобюава БНР.

Премиерът Сорин Гриндяну, чието правителство бе формирано преди по-малко от един месец, заяви, че не планира да отмени предизвикалото протестите постановление. 

Премиерът има пълната подкрепа на Социалдемократическата партия, каза председателят на по-голямата формация в управляващата коалиция Ливиу Драгня. В единната досега позиция на правителството обаче се появиха пукнатини, отбелязва Ройтерс. Министърът на бизнеса, търговията и предприемачеството Флорин Жиану обяви, че подава оставка, защото така му диктува съвестта.

Междувременно стана ясно, че главният прокурор на Румъния Аугустин Лазар заяви, че ще атакува в съда предизвикалото масови протести извънредно постановление на правителството, което внася промени в наказателното законодателство, предаде Аджерпрес. Главният прокурор уточни, че ще внесе жалба в Апелативния съд в Букурещ в рамките на днешния ден. Той иска спиране на действието на постановлението до момента на решаване на случая, заявиха за информационния сайт "Зиаре" съдебни източници.

Главната прокуратура изпрати вчера искане до омбудсмана на Румъния за сезиране на Конституционния съд във връзка с постановлението, в което се посочват нарушения на няколко члена на конституцията.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.