Факти, Анализи, Коментари
   26 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Румънското правителство започна да поддава
2 Февруари 2017
Министърът на бизнеса, търговията и предприемачеството Флорин Жиану подаде оставка, след като близо 300 хиляди души излязоха по улиците на Румъния
Член на румънското правителство подаде оставка часове след масовите протести срещу указа, освобождаващ от наказателно преследване политици и чиновници за злоупотреби в размер под 45 хиляди евро. Министърът на бизнеса, търговията и предприемачеството Флорин Жиану сподели на страницата си във Фейсбук, че постъпва както му диктува съвестта. 

Спорното правителственото решение се възприема като най-голямото отстъпление от реформите, откакто Румъния се присъедини към Европейския съюз през 2007 г. 

В демонстрациите снощи се включиха близо 300 хиляди души в Букурещ и десетки други градове. В Букурещ се стигна до сблъсъци между полицията и протестиращите. Един от участниците в протеста – журналистът и блогър Лучиан Миндрута, каза пред Евронюз:

Това е невероятна проява на разочарование от всички тези хора, които се чувстват излъгани, измамени от правителството. Социалистите дойдоха на власт само преди месец и вече успяха да съберат 100 хиляди души на улицата срещу себе си, което не се е случвало от революцията насам.
Демонстрантите замеряха с камъни, пиратки и димки полицаите, които отвърнаха със сълзотворен газ и палки, съобщава ТАСС.

Румънската прокуратура в момента разследва над 2000 случая на злоупотреба със служебно положение. Правителственото решение декриминализира тези нарушения, ако подкупите в тях са под 200 000 леи (48 000 долара), отбелязва Ройтерс.

В съвместно изявление посолствата на САЩ, Канада, Германия, Франция, Белгия и Холандия изразиха дълбоко безпокойство от действията на правителството. Според тях те подкопават напредъка на Румъния от последните десет години за правова държава и борбата с корупцията.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.