Факти, Анализи, Коментари
   20 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Доналд Тръмп спря граждани от 7 държави да влизат в САЩ
28 Януари 2017
За срок от три месеца в САЩ не могат да влизат граждани на Ирак, Иран, Либия, Сомалия, Судан, Сирия и Йемен
САЩ спират да приемат бежанци от Сирия, след като американският президент Доналд Тръмп подписа указ за Защита на нацията от влизане на чуждестранни терористи в САЩ. Освен че се забранява приемът на сирийски бежанци, с документа се забранява и влизането в САЩ на граждани на общо 7 държави с преобладаващо мюсюлманско население. Върховният комисариат за бежанците, правозащитни организации и интелектуалци критикуваха остро решението на Вашингтон.

Указът на Тръмп спира американската програма за прием на бежанци и изрично забранява приема на сирийски бежанци до второ нареждане. За срок от три месеца в САЩ не могат да влизат граждани на Ирак, Иран, Либия, Сомалия, Судан, Сирия и Йемен. Изключения ще се правят за дипломати от тези страни.

Не закъсня реакцията на международната общност. В общо комюнике, ООН и Международната организация за миграция призоваха администрацията на Тръмп да продължи да дава убежище на хора, които бягат от война. Нуждите на бежанците и мигрантите в световен мащаб никога не са били по-големи и програмата за заселване в САЩ е една от най-важните в света, се казва в изявлението.

Носителят на Нобелова награда за мир от 2014 г. Малала Юсафзаи изрази разочарование от указа на Доналд Тръмп за преустановяване на програмата за прием на бежанци в САЩ. Съкрушена съм, че Америка обръща гръб на славната си история на държава, приемаща бежанци и имигранти, каза в комюнике родената в Пакистан активистка. В знак на протест, иранската кинозвезда Таранех Алидости ще бойкотира церемонията по връчването на филмовите награди „Оскар“. Тя изпълнява главната роля в номинирания за Оскар за чуждестранен филм „Търговският пътник“. Актрисата обяви, че няма да присъства на церемонията в Лос Анджелис, защото въведената от Тръмп забрана е расистка. 

В същото време републиканският сенатор от Флорида и бивш кандидат-президент Марко Рубио заяви, че имиграционната система на САЩ не е добра, но подчерта: Наш приоритет би трябвало да бъдат, и ще бъдат опасните престъпници, които представляват заплаха за сигурността. Законите, които имаме в момента, не са добри за никого – нито за Америка, нито за Мексико, нито за имигрантите и бежанците.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.