Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
В Италия гласуват на референдум за тотална промяна в Конституцията
4 Декември 2016
Избирателите трябва да кажат „да” или „не” на промяната на 47 члена от общо 139 от Конституцията, приети от Парламента
В Италия се провежда конституционен референдум. Той започна в 7 часа местно време и ще приключи в 23 часа. Избирателната активност до 12 часа местно време бе 20,10%. Рекордът е на Болоня – почти 27%. Премиерът Матео Ренци гласува във Понтасиеве край Флоренция въпреки, че се яви без документи, благодарение на това, че го познават. Резултатът от референдума ще покаже дали премиерът Ренци ще подаде оставка и дали ще има политически промени. 

Избирателите трябва да кажат „да” или „не” на промяната на 47 члена от общо 139 от Конституцията, приети  от Парламента, но с по-малко от две трети от гласовете, довело до референдума съобразно закона. Реформите са формулирани във въпрос за  преодоляване на равноправния двукамерен парламент, намаляване броя на депутатите, ограничаване оперативните разходи на институциите, отменяне на Националния икономически и трудов съвет, преразглеждане на дял V –ти от част II –ра на Конституцията. На него вече отговориха италианците живеещи в чужбина, чиито вот приключи на 1-ви декември. Гласували са 40% от този електорат, равно на един милион и 600,000 души. Преброяването на  гласовете им ще започне заедно с останалите след 23 часа местно време. 

За улеснение на гражданите да се придвижат по местоживеене за вота, срещу личната гласоподавателна карта влаковете правят намаление 70%, авиокомпания "Алиталия" 40%, както и фериботите към островите Сардиния и Сицилия, а магистралите са безплатни за живеещите извън страната италианци.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.