Факти, Анализи, Коментари
   19 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
ЕС отряза Турция за членство
24 Ноември 2016
Европейският парламент прие резолюция за замразяване на преговорите за присъединяване
Европейският парламент (ЕП) прие резолюция за замразяване на преговорите за присъединяване на Турция към Европейския съюз. Документът беше одобрен с 479 гласа "за", 37 бяха "против", а 107 "въздържал се". 

Евродепутатите строго осъждат непропорционалните репресивни мерки, предприети от турското правителство след неуспешния опит за преврат на 15 юли. Според резолюцията, с това се нарушават основни права и свободи, защитени в турската конституция. Хиляди хора, включително журналисти и парламентаристи, са в затвора без съдебна защита, посочи докладчикът за присъединяването на Турция от холандските социалисти Кати Пири:

Стигнахме до извода, че не могат да се провеждат смислени преговори за евроинтеграция при сегашното положение. Ако сериозно държим на ценностите си, трябва да отправим силно политическо послание. Очакваме същото от нашите правителствени лидери през декември.

Замразяването на процеса зависи от решението на правителствата, а не на евродепутатите. Върховният представител по външната политика Федерика Могерини обаче не е съгласна с идеята:

Ако присъединителният процес приключи, всички ще се озовем в задънена улица. Европа ще загуби важно средство за диалог и влияние над Турция.

Именно Еврокомисията може да направи законодателно предложение за преустановяване на преговорите. Отварянето на преговорни глави за членство бе едно от условията в споразумението за спиране на миграционния поток през границата, което сключиха ЕС и Турция в края на 2015 г.


Според европейското законодателство временно замразяване на преговорния процес със страна - кандидат за членство може да бъде предложено или от ЕК, или от 21 правителства на страни-членки, представляващи 65% от населението на Съюза. После то трябва да се гласува с квалифицирано мнозинство от Съвета на министрите.

Отварянето на преговорни глави е едно от обещанията, които ЕС даде на Турция в замяна на нейното сътрудничество за реадмисия на нелегалните мигранти. 


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.