Факти, Анализи, Коментари
   24 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Томислав Дончев: В Черно море са открити залежи на нефт
28 Октомври 2016
От петролната компания "Tотал" потвърдиха, че има открити нефтени залежи в блока „Хан Аспарух”
В Черно море са открити залежи на нефт, съобщи вицепремиерът Томислав Дончев в началото на заседанието на Тристранния съвет. Дончев не даде повече подробности за важната информацията, която огласи.

От петролната компания "Tотал" потвърдиха, че има открити нефтени залежи в блока „Хан Аспарух” в Черно море. От представителството на компанията в България посочиха още, че продължава анализът на данните. Френското дружество не се ангажира и с прогноза за възможното количество на нефтените залежи. За природен газ нищо не се посочва, но това не означава, че няма такъв. Практиката показва, че при находище на нефт обикновено се открива и газ.

“Тотал Е&П България”, в която "Тотал" държи 40 процента, а австрийската "О Ем Ви" и испанската "Репсол" – по 30 на сто, получи петгодишно разрешително за търсене и проучване на нефт и газ през август 2014 г. За правото да търси енергийни ресурси консорциумът плати 40 млн. евро бонус на правителството, а инвестиционната му програма в проучванията е за около 1 млрд. лв.

Тази година беше направено първото дълбоководно сондиране на близо 6000 метра дълбочина, каквото досега не е имало в българския шелф. Работата по сондажа приключи през август. Той е един от двата, планирани в блока "Хан Аспарух". Положителният резултат за наличието на петрол вероятно ще даде на акционерите импулс да проведат втория планиран сондаж в блока още идната година.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.