Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Кристалина Георгиева подаде оставка
28 Октомври 2016
Тя ще заеме поста главен изпълнителен директор в Световната банка
Заместник-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева подаде оставка, за да заеме висок пост в Световната банка, съобщава БНР. В съобщение на Комисията се казва, че българският еврокомисар Кристалина Георгиева подава оставка от поста си на заместник-председател на институцията. 

Еврокомисар Кристалина Георгиева, която е и заместник-председател на ЕК, отговаряща за "Бюджет и човешки ресурси", е информирала председателя Жан-Клод Юнкер за решението си да подаде оставка, считано от 31 декември тази година. 

Причината, според съобщението, е за да бъде назначена за главен изпълнителен директор в Международната банка за възстановяване и развитие и Международната асоциация за развитие. Заедно тези две институции са известни като Световната банка,считано от 2 януари 2017 . 

В прессъобщението, разпространено от ЕК, се казва, че Жан-Клод Юнкер е решил Кристалина Георгиева временно да бъде заместена от другия заместник-председател на ЕК от Германия Гюнтер Йотингер, като двамата работят в тясно сътрудничество до напускането й в края на годината, за да има плавен преход в нейния ресор.

Според правилата на ЕС Българското правителство трябва да номинира нов кандидат за еврокомисар, който да бъде изпратен на мястото на Кристалина Георгиева в Брюксел. За момента няма допълнителна информация относно решението на Георгиева така изненадващо да напусне ЕК.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.