Факти, Анализи, Коментари
   24 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Продължава настъплението към Мосул
23 Октомври 2016
Иракските правителствени войски влязоха в последното населено място, разположено на северните подстъпи на града
Иракските правителствени войски влязоха в последното населено място, разположено на северните подстъпи към Мосул, съобщи иракската телевизия "Ас Сумария", цитирана от ТАСС. Армейските подразделения атакуваха градчето Тел Кайф, намиращо се само на 5 км от "столицата" на терористичната групировка "Ислямска държава". Атакуващите успели да превземат два квартала и издигнали там иракските знамена. 

Телевизията съобщила също, че при въздушен удар по Тел Кайф бил ликвидиран заместник-наместника на екстремистите в  Мосул.

В шестия ден от офанзивата вчера е отвоюван град Бартела, а американски войници в база край Мосул са се сражавали със защитни маски поради отровните газове, изтекли от завод за сяра, подпален по време на боевете. Близо 1000 цивилни са в болница с дихателни проблеми, а двама са починали от вдишването на серен дим. 

Сухопътната военна операция за освобождаването на Мосул, административен център на провинция Ниневия, който джихадистите превзеха преди две години и го смятат за своя столица в Ирак, започна на 17 октомври. В операцията участват общо 60 хиляди души от правителствените войски, антитерористичните подразделения, федералната и местната полиция, кюрдските отреди "пешмерга", шиитските милиции и местните сунитски племена. Те са подкрепяни от самолетите на международната антитерористична коалиция начело със САЩ, правителствената авиация и артилерия. По данни на разузнаването в града се намират между 5 и 6 хиляди джихадисти. 

С настъплението на правителствените войски към Мосул все по-опасна става работата на журналистите, отбелязва агенцията. Само през вчерашния ден бяха убити двама представители на иракските медии - оператора от телевизия "Ас Сумария" Али Рисан и кореспондентът на телевизия "Ал Иракия" Амир ал Джабури.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.