Факти, Анализи, Коментари
   28 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Държавите в ЕС трябва да одобрят търговското споразумение с Канада – СЕТА
18 Октомври 2016
Всеобхватното икономическо и търговско споразумение с Канада ще премахне над 99% от вносните мита от двете страни на Океана
Правителствата на ЕС трябва да дадат финално одобрение днес за подписването на търговското споразумение с Канада – СЕТА. Преди министерската среща в Люксембург все още няма сигурност, че всички 28 страни-членки ще гласуват в подкрепа на договора, съобщава БНР.

Всеобхватното икономическо и търговско споразумение с Канада ще премахне над 99% от вносните мита от двете страни на Океана. То урежда достъпа до пазара за услуги, инвестиции и обществени поръчки, приравняването на производствени стандарти и други. Взаимното отваряне на пазарите ще доведе до икономически ръст от 12 милиарда евро годишно, твърди ЕК, която години наред преговоря по текста, преди днес той да бъде предложен за гласуване.

СЕТА обаче среща отпор сред общественото мнение в някои държави в Европа. Опасенията са свързани със занижаване на потребителските стандарти, качеството на храните, екологията, социалните трудови права и юрисдикцията на европейските съдилища при търговски спорове – критики, които Брюксел категорично отхвърля като неоснователни.

Белгия вероятно няма да подкрепи СЕТА на срещата на министрите в Люксембург, защото франкофонският регион Валония засега отказа да даде мандат на правителството. България и Румъния също изразиха резерви заради канадските визи за техни граждани. Наскоро обаче премиерът Бойко Борисов получи уверения от Канада за безвизово пътуване от 2017 година.

Нито една държава няма право на вето по текста. Търговският пакт ще се гласува с квалифицирано мнозинство от Съвета, което се очертава постижимо – поне 16 от 28 държави, чието население представлява най-малко 65% от общото население на ЕС. Тържественото подписване е насрочено за 27-и октомври на среща на високо равнище с Канада.

За да се успокоят притесненията, се предлага тълкувателна декларация към споразумението, която юридически да обвързва с гаранции за запазване суверенитета на страните-членки по основни икономически въпроси.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.