Факти, Анализи, Коментари
   25 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
В ООН изслушват Кристалина Георгиева в понеделник
30 Септември 2016
Ирина Бокова остава в списъка на кандидатите за поста генерален секретар на ООН
Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова остава в списъка на кандидатите за поста генерален секретар на ООН, въпреки решението на българското правителство да предложи нов кандидат в лицето на европейския комисар по бюджет и човешки ресурси Кристалина Георгиева. Това съобщи новозеландският дипломат Джерард ван Бохемен, който председателства Съвета за сигурност на ООН през септември, цтиран от ТАСС. Според него, възникналата ситуация е обсъдена на закрито заседание на Съвета за сигурност.

Членовете на Съвета искаха да знаят дали България ще има един, или двама кандидати. Оказва се, че има един кандидат, официално подкрепен от българското правителство, и още един, който остава в надпреварата, каза Ван Бохемен. Той добави, че нито един от членовете на Съвета за сигурност не възразява срещу това, след като са получили необходимите разяснения. Така Ирина Бокова продължава да участва в избора на генералния секретар на ООН в лично качество.

Кристалина Георгиева вече е вписана като кандидат за генерален секретар, става ясно от официалната страница на ООН. Сега списъкът на кандидатите за поста включва 10 души. Фаворит сред тях е бившият португалски премиер Антониу Гутериш.

Следващото гласуване в Съвета за сигурност ще се проведе на 5 октомври.

Междувременно стана ясно, че Общото събрание на ООН ще изслуша новия български кандидат за генерален секретар на световната организация Кристалина Георгиева в понеделник. Това съобщи председателят на 71-вата годишна сесия на Общото събрание Питър Томсън, цитиран от китайската информационна агенция Синхуа. Томсън уточни, че изслушването на 3 октомври ще започне в 20 часа българско време. Новият български кандидат за генерален секретар на ООН ще бъде третиран на равни начала с останалите претенденти, подчерта той.

Георгиева влезе в надпреварата за най-висшия пост в ООН в сряда, припомня Синхуа. Тогава българското правителство я номинира и оттегли подкрепата си за предишния си кандидат – Ирина Бокова, която номинира през февруари. Бокова трябва да реши сама дали да остане в надпреварата, уточни Томсън. 


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.