Факти, Анализи, Коментари
   25 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Борисов: Пълно затваряне на границите на ЕС и създаване на горещи точки оттатък оградата
25 Септември 2016
Това поиска премиера на днешната мини среща на върха по мигрантските въпроси във Виена
Премиерът Бойко Борисов пледира на днешната мини среща на върха по мигрантските въпроси във Виена за пълно затваряне на границите на Европейския съюз и за изграждане на зони за сигурност в трети страни, например в Либия.
Затваряме и правим горещите точки оттатък оградата, обясни той пред българските журналисти, отразили срещата му в австрийската столица.

Борисов призова да не се пренебрегва опасността от нова мигрантска вълна, само защото притокът към Германия например е намалял:
Защото мигрантите влизат отвсякъде и на практика крайните точки инкасират в пъти по-малко мигранти, които са влезли вече, но те продължават да влизат от различни места, така че им поставих условие. В понеделник се надявам след като и последните апликации, и всичко отиде в Брюксел от страна на България, да ни преведат парите, посочи българският премиер.

Бойко Борисов изрази недоволство от неподготвеността на Европа за нова вълна мигранти и сгромолясване на споразумението с Турция за предотвратяването й през декември: И пред Националната телевизия на Австрия, и днес зададох въпроса какво би станало, ако 200 или 300 хиляди души дойдат на оградата с Турция. Ще ги оставим да умрат? Ще стреляме по тях? Или ще ги пуснем да влязат? И какво ще се случи с България като влязат? Искам вие като европейци по-отдавна в Европа да ми кажете рецептата! И знаете ли каква е рецептата? Пълно мълчание. Чакаме да се случи нещо ужасно, ако това стане. Ами, аз не искам да чакам.

Българският премиер не скри разочарованието си от своите колеги, които отговарят с мълчание на призива за продължаване на действието на споразумението с Турция и след декември, тъй като страните членки на Евросъюза не са готови да поемат евентуален нов милионен поток бежанци, които биха тръгнали от Турция към Европа.

По време на срещата Бойко Борисов е разговарял и с македонския премиер Емил Димитриев по повод вандалската проява срещу паметната плоча на българските воини на Каймакчалан. 

Борисов настоя също в понеделник да бъде преведена сумата, която България трябва да получи от Европейския съюз за техническо оборудване и за подобряване условията на живот на служителите, ангажирани с охраната на границите ни.

Премиерът допълни, че този път германският канцлер Ангела Меркел е разгръщала картата на България за миграционния натиск. 

В срещата по покана на федералният канцлер на Австрия Кристиан Керн участваха лидери от т.нар. балкански мигрантски маршрут.

Нелегалната миграция трябва да бъде спряна, това трябва да стане цел на ЕС, заяви канцлерът на Германия в края на срещата. По думите й през последната година се наблюдава значителен напредък в борбата с нелегалната миграция. 
Нашата цел трябва да бъде да спрем нелегалната миграция, доколкото това е възможно, подчерта Меркел, цитирана от ТАСС. 

Европа трябва да постигне повече споразумения с трети страни за изпращане обратно на бежанците, които нямат право на убежище, заяви още германският канцлер. Според нея такива договорки трябва да бъдат постигнати главно с държавите в Африка, но също така и с Пакистан и Афганистан. Меркел подчерта, че се обмисля засилването на Европейската гранична агенция Фронтекс за защита на сухопътните граници на общността, като например тази между Гърция и Македония. Канцлерът предложи и помощ за Атина и Рим като обяви, че Берлин ще приема няколко стотин мигранти от двете страни всеки месец. 

По отношение на участието на Германия е механизма за разпределение на бежанците, ние заявихме на Италия, че ще приемем няколко стотин души на месец, Подобно предложение беше направено и на Гърция. Предвид това, че сред нас има много бежанци, всички страни членки трябва да това разпределение, а не само държавите които са по т. нар. балкански път. Ние носим нашата отговорност и поемаме своя дял,  допълни Меркел.

Австрийският канцлер Керн изтъкна, че споразумението с Турция работи, но не така, както бихме искали.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас заяви, че управлението на потока от бежанци и мигранти не би трябвало да се смята за проблем на страните, които ги приемат първи, или на държавите по балканския маршрут, а да се решава съгласно международното законодателство. 

Премиерът на Гърция  призова и за солидарно и справедливо разпределение на тежестта на мигрантската криза. 

Ципрас оцени, че прилагането на споразумението между Европейския съюз и Турция е от огромно значение, и изтъкна, че Гърция е доволна от сътрудничеството с Анкара.

Виктор Орбан
Европейският съюз трябва да създаде "гигантски бежански град" на крайбрежието на Либия, заяви унгарският премиер Виктор Орбан след министрещата.

Границите на Европейския съюз трябва да са под тотален контрол, а молбите за убежище да се разглеждат отвъд тях, заяви Орбан. 

Затова оръжейното ембарго срещу Либия трябвало да бъде отменено, но след като Евросъюзът помогне на власт там да дойде ново правителство, подкрепяйки, както, Оржан се изрази, Либийската освободитела армия.


Александър Вучич
Сърбия не може да бъде доволна от днешната среща на върха във Виена, защото не чу конкретни решения, посочи сръбският вътрешен министър Небойша Стефанович, цитиран от Танюг. По думите му на срещата премиерът Александър Вучич е изтъкнал, че Сърбия е получила най-малко пари от всички държави в тази част на Европа.

Не сме се оплаквали, нито пък премиерът се молеше, но посочихме колко е малко това, а какви усилия полага Сърбия за намаляване на мигрантската криза, обясни Стефанович.

Вътрешният министър на Сърбия подчерта, че страната му иска пари не само за неправителствени организации, за които кризата е станала бизнес, а за армията, полицията и държавните органи, които участват в управлението на центровете за мигранти и защитата на границите.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.