Факти, Анализи, Коментари
   20 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
ООН в готовност да изпрати хуманитарна помощ в Сирия
22 Септември 2016
Подготовката на конвоите беше подновена и ние сме готови да окажем помощ на обсадените райони, възможно най-скоро, се казва в изявление на Службата на ООН
ООН обяви, че е готова да изпрати отново колони с хуманитарна помощ към обсадените и труднодостъпни места в Сирия, които прекрати след нападението срещу такъв конвой близо до Алепо в понеделник, предаде Франс прес.

Подготовката на конвоите беше подновена и ние сме готови да окажем помощ на обсадените райони, възможно най-скоро, се казва в изявление на Службата на ООН за координиране на хуманитарните въпроси.

ООН продължава да призовава за сигурен, безусловен, незабавен и продължителен достъп, за да помогне на сирийците, независимо къде се намират, се казва още в изявлението.

При атаката срещу хуманитарен конвой в района на Алепо загинаха най-малко 14 души.

Междувременно говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков обяви, че в района, където беше ударен хуманитарният конвой на ООН, се е намирал американски дрон "Предътър".

Дронът, способен да нанася удари по наземни цели, е летял на височина 3600 м., съобщи Конашенков. Летателният апарат е достигнал района няколко минути преди колоната да се подпали и се е оттеглил 30 минути по-късно, добави говорителят, цитиран от ТАСС.

От американската администрация вече заявиха, че хуманитарната колона е била обект на въздушен удар, който не е свързан със силите на международната коалиция. Москва и Дамаск също съобщиха, че сирийската и руската авиация не са нанасяли удари по конвоя.

Двайсетина страни и международни организации се събират днес отново в Ню Йорк, под егидата на САЩ и Русия, за да се опитат да спасят процеса на дипломатическо решение за Сирия. Международната група за подкрепа на Сирия ще се събере в рамките на Общото събрание на ООН, след като на първата среща във вторник не беше постигнат напредък в преговорите.

В Ню Йорк ще се проведе и поредната двустранна среща за Сирия между руския външен министър Сергей Лавров и държавния секретар на САЩ Джон Кери.

По-рано Лавров разговаря и с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, като двамата са обсъдили ситуацията в Сирия и в Украйна. Столтенберг оцени срещата като полезна и отказа да обвинява когото и да било за въздушния удар срещу хуманитарния конвой в Сирия.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.