Факти, Анализи, Коментари
   24 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Парламентарни избори в Русия
18 Септември 2016
За парламентарния вот Централната избирателна комисия регистрира 14 партии, от които обаче реални шансове да влязат в Думата имат четири
За първи път от 2003 година парламентарните избори в Русия ще се проведат отново по смесената система, което означава че 225 руски народни представители ще бъдат избрани по партийните списъци и още толкова като представители на едномандатните окръзи. За парламентарния вот Централната избирателна комисия регистрира 14 партии, от които обаче реални шансове да влязат в Думата имат четири, и всички те са близки до политиката провеждана от Кремъл. Т.нар "извънпарламентарна опозиция", която споделя прозападния път на развитие, според социологическите проучвания, остава далеч под петпроцентната бариера за влизане в парламента.

Зад гърба на руснаците е най вялата кампания през последните 25 години, откакто Русия стана самостоятелна държава след разпадането на бившия СССР.

Според  авторитетния наблюдател на вътрешнополитическите процеси Андрей Колесников от московския център "Карнеги" хората не вярват в смяната на властта чрез избори: 

От друга страна, тези избори не са съвсем от обичайните, традиционните, защото тяхната основна функция е да се съхрани легитимността на системата до президентските избори през 2018 година. Това, всъщност, са основните избори и парламентарният вот е способ да се съхранят подпорите на системата, които вече съществуват, а именно парламентарните партии. Защото всичките тези четири партии не са опозиционни, а напротив - те в своето по-широко разбиране са своеобразна партия на властта.

Най-разпознаваемият и авторитетен руски опозиционен политик Григорий Явлински, обясни пред БНР в Москва, че много от гражданите на Русия не вярват в резултатите от очакваните днес парламентарни избори. Според него, Русия не може да проведе справедливи избори:

Русия все още не може да организира открити, честни и справедливи избори, защото няма независим съд, няма еднакъв закон за всички, както и неприкосновена частна собственост, а тук следователно няма и независимо финансиране. А без това честни избори не може да има за всички. В Русия се провеждат избори само от 25 години и на нея ще й бъдат необходими още много, за да достигне до реализирането на честни и открити избори.

Пред избирателните урни се очаква да застанат 111,6 милиона граждани на Руската федерация. Заедно с парламентарния вот ще бъдат произведени и 150 местни референдума.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.