Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Борисов поиска европейска подкрепа за охрана на границата с Турция и бежанците
28 Август 2016
Нова среща за намиране на решение на бежанската криза ще имат българският премиер Бойко Борисов и германският канцлер Ангела Меркел
Премиерът Бойко Борисов поиска от колегите си от Германия, Австрия, Словения и Хърватия повече солидарност по мигрантския въпрос и подкрепа за охраната на българо-турската граница.

Нова среща за намиране на решение на бежанската криза ще имат българският премиер Бойко Борисов и германският канцлер Ангела Меркел. Те бяха поканени от австрийския канцлер Кристиан Керн да поговорят отново по темата през септември във Виена на съвместен обяд с колегите си от Хърватия Тихомир Орешкович и на Словения Миро Чирар. Към тях може да се присъедини и унгарският премиер Виктор Орбан. 

Акцентът падна върху отношенията с Турция и бежанската криза. Борисов е изложил своите теми и е бил изслушан внимателно. Той e настоял за общоевропейско решение на бежанския въпрос и проява на истинска солидарност между държавите в Европа:

България иска да бъде приравнена до Италия и Гърция, когато става дума за европейска солидарност при защитата на външната граница. София има нужда от техническа подкрепа под формата на патрулиращи лодки и хеликоптери. 

Борисов е запознал колегите си и с темите, които е обсъдил в Истанбул заедно с турския премиер и президент. Анкара настоява за отпадане на визовия режим с Европейския съюз. В противен случай ще спре да изпълнява своята част от споразумението за бежанците, което бе сключено по-рано тази година. Австрийският канцлер Кристиан Кер е настоял за безкомпромисна политика спрямо Анкара и дори за прекратяване на преговорите за членство в Европейския съюз. На обяда лидерите се разбрали въпросът със сигурността на външната граница да не бъде отлаган, а да се реши възможно най-бързо. Посочено било, че се водят интензивни преговори с Мали и Нигер, за да се спре притокът на емигранти от тези две страни. В Нигер в момента гладуват два милиона души и ще се наложи Европейският съюз да реши този проблем с помощ и пари, заявили още лидерите.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.