Факти, Анализи, Коментари
   18 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Жертвите растат, има още много непроверени руини
25 Август 2016
Трусовете досега са 460. Един от най-силните е бил тази сутрин около 5 часа местно време, което е било 4,5 по Рихтер в същата земетръсна ос
След като по-рано днес съобщиха, че жертвите на вчерашното опустошително земетресение в Централна Италия са над 250, италианските власти ревизираха официалните данни - на 241. Префектурата на Асколи е ревизирала данните за загиналите в района на Аркуата, намалявайки техния брой от 57 на 46. 184 души са загинали в Аматриче и 11 в Акумоли.  215 души са извадени живи от развалините. 

С превантивна цел се изпускат водите на язовира на Скандарело. От Гражданска защита уточниха: Към този момент, бройката може да се увеличи разбира се, около 300 души са настанени в палаткови лагери. От сутринта започнахме и проверка на сградите, които също може да са застрашени от струване. 

Управителят на област Лацио Никола Дзингарети каза, че в болници са настанени 372-ма души. 

След около час започва извънредното заседание на правителството. Дневният ред предвижда вземането на спешни мерки в резултат на земетресението в Централна Италия. Ще трябва да бъде обявено извънредно положение и разпределянето на 234 милиона евро от Националния фонд за извънредни ситуации. Една от важните мерки взети още вчера бе тази, банките да спрат плащанията на кредити, отпуснати за закупуване на жилища, понесли щети от земетресението. Прокуратурата на Риети започна разследване за установяване причините за срутването на училището в Аматриче и на падналата камбанария в Акумоли, както и на други сгради, ремонтирани съвсем наскоро.
Спасителните дейности продължиха през цялата нощ, продължават и сега в най-пострадалите селища, сред които и Аматриче. Оцелял от селището  разказа:

Спяхме си спокойно. Изведнъж чухме ужасен звук. Леглото започна да се тресе, всички врати се отвориха и започнаха да се клатят. Стените започнаха да падат, прозорците – да се трошат. Беше ужасно!

Хиляди са останалите без подслон, но само 1200 души пожелаха да пренощуват в палатковите лагери и в местата, подсигурени за това с общо 4000 легла. Независимо от ниските температури – между 8 и 10 градуса – някои предпочетоха да стоят близо до разрушените си къщи или подслонили се в личните си автомобили. В спасителните операции участват над 5400 души. Има много лични истории за спасени хора, както например едно момченце успяло да извади баба си от развалините. 

Премиерът Матео Ренци посети пострадалия район и каза: Министърът на инфраструктурата Грациано Делрио заяви, че ще бъдат отпуснати първите помощи от 50 милиона евро.

Въпреки вторичните трусове в района на трагедията, които продължиха и тази нощ, спасителите не са спирали работата си по издирване на оцелели под срутените сгради. Трусовете досега са 460. Един от най-силните е бил тази сутрин около 5 часа местно време, което е било 4,5 по Рихтер в същата земетръсна ос. Специалисти обясниха, че трусове ще има до постепенното лягане на земните пластове, но и подчертаха, че динамиката на планетата Земя винаги ще предизвиква земетресения. Важно е да се обърне внимание на едно строителство, което да не понася щети и да има човешки жертви. 

10-годишно момиченце бе извадено живо изпод отломките в Пескара дел Тронто. Много други деца обаче не са имали този късмет.

Основна причина за разрушителната сила на земетресението е, че то е станало на малка дълбочина, само на 4 километра под земната повърхност.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.