Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Срещата между Путин и Ердоган - конструктивна
9 Август 2016
Това е първата среща на двамата лидери след повече от половин година обтегнати отношения
Руският президент Владимир Путин нарече срещата си днес с турския президент Реджеп Ердоган конструктивна. Това е първата среща на двамата лидери след повече от половин година обтегнати отношения заради сваления руски бомбардировач през ноември. На пресконференция след разговорите в Константиновския дворец в Санкт Петербург руският президент подчерта, че срещата има много важно значение за по-нататъшната съдба на отношенията между Русия и Турция.

Създадохме алгоритъм за по-нататъшни действия и първите задачи, за да възстановим ефективно двустранните ни отношения във всички сфери. Приоритет е възстановяването на отношенията до състоянието им от преди кризата.

Скъпият ми приятел Владимир Путин и аз показахме сходни позиции за нормализация на двустранните отношения, заяви от своя страна Ердоган. 

Първата стъпка ще е вдигане на руското ембарго срещу Турция, което обаче ще става постепенно. Путин е получил уверенията на Ердоган, че сигурността на руските туристи ще бъде гарантирана, затова се пристъпва към възстановяване на чартърните полети. Кризата причини загуби за турската икономика от 13 милиарда долара. 

На дневен ред е връщането на руските туристи в Турция. Предполагам, че връщането на туристическия обем на отпредкризисните нива е въпрос на време.

Подновява се и работата по енергийните проекти като "Турски поток" и АЕЦ Акую, за които турската страна вече е подготвила нормативните документи. Целта е търговският обмен между двете страни да достигне 100 милиарда долара годишно.

Предстои ни тежка работа по реанимирането на търговско-икономическите ни сътрудничество. Процесът вече започна, но изисква време.

По отношение на проекта "Южен поток" руският президент поиска непробиваеми законови гаранции от Европа за осъществяването му.

Трябва да обсъдим тези въпроси с европейските страни и най-вече с Европейската комисия в Брюксел. С турските ни партньори сме готови да работим по този проект, но първо трябва да се договорим с всички участници.

 От своя страна Реджеп Ердоган потвърди решимостта на Анкара да нормализира отношенията с Москва. 

Двустранните ни отношения са преживели много. А от политическа гледна точка целият регион очаква много от нас двамата. Уверен съм, че сътрудничеството ни ще помогне за решаването на много проблеми в региона.

Няколко пъти по време на пресконференцията той се обърна към Путин с думите "скъпи приятелю". Ердоган подчерта, че двете страни ще задълбочат сътрудничеството си в отбраната, а проектът "Турски поток" ще бъде реализиран "възможно най-бързо". Турция също ще предостави статут на стратегическа инвестиция на проекта АЕЦ "Аккую" и е готова да осигури доставките на газ до Европа.


Засилваме сътрудничеството с Русия в отбранителната сфера и даваме статут на стратегически инвестиционен проект на АЕЦ "Аккую" и пристъпваме към възможно най-бързо реализиране на проекта за газопровад "Турски поток", заяви Ердоган.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.