Факти, Анализи, Коментари
   24 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Повдигнаха обвинения срещу 99 генерали в Турция
20 Юли 2016
Двама висши военни офицери, за които се смята, че са сред водачите на провалилия се преврат в Турция са били изправени поотделно пред съда
Турските власти официално са започнали разследвания на 99 генерали от близо 360-те в страната за предполагаемата им роля в проваления военен преврат от миналата седмица, предаде Ройтерс, като се позовава на анонимни източници от турските власти. Още 14 генерали остават задържани след преврата. 

Двама висши военни офицери, за които се смята, че са сред водачите на провалилия се преврат в Турция са били изправени поотделно пред съда, предаде Aнадолската агенция, позовавайки се на анонимен военен източник. Генерал-лейтенант Метин Идил, командир на тренировъчното командване на сухопътните сили, и полковник Мухарем Коше, бивш правен съветник на началника на Генералния щаб, са били представени пред различни съдилища в Анкара, е заявил източникът. Той не е разкрил в какво са обвинени офицерите.

Министерство на отбраната е наредило да бъде започнато разследване и срещу всички военни съдии и прокурори в страната, съобщи турската телевизия Ен Ти Ви. Телевизията уточнява, че 262 военни съдии и прокурори са отстранени от длъжност по нареждане на военното министерство.

Междувременно началникът на турската жандармерия генерал Галип Менди, е бил освободен от длъжност по здравословни причини, като на негово място е назначен генерал-лейтенант Ибрахим Яшар.

Днес стана известно и че турското правителство е наложило забрана на представителите на академичната общност да пътуват в чужбина. Според анонимен правителствен източник мярката е временна и е предизвикана от риска замесени в провалилия се преврат университетски преподаватели да избягат от страната.

От 1 577 университетски декани беше поискано да напуснат работа, на 21 000 учители беше отнет лиценза, а 15 хиляди министерски служители бяха отстранени от работните си позиции. Предполага се, че всички те имат връзка с мюсюлманския проповедник Фетуллах Гюлен, който Анкара сочи за главен организатор на опита за смяна на властта. Гюлен, който от години живее в САЩ, отрича обвиненията срещу него.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.