Факти, Анализи, Коментари
   25 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Приключи антитерористическата операция в Казахстан
18 Юли 2016
През целия ден в икономическата столица на Казахстан - Алмати беше въведен червен код
Антитерористическата операция в Казахстан приключи, обявиха властите в страната. Русия е притеснена от ставащото в нейно съседство в Армения и Казахстан, обяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. 

През целия ден в икономическата столица на Казахстан - Алмати беше въведен червен код, съответстващ на най-високата опасност от тероризъм, докато се провеждаше антитерористичната операция. По време на нея бяха задържани двама от нападателите. Президента на Казахстан Нурсултан Назарбаев определи случилото се като терористичен акт, като заповяда на вътрешният министър на страната лично да оглави операцията в Алмати. Общо броят на убитите по време на престрелките  достигна пет, а осем човека бяха настанени в болниците в града. След началото на престрелките казахските власти затвориха магазините за продажба на оръжие и наложиха контрол на обществените места като метрото. Заради сложната ситуация в страната нивото на готовност на армията на Казахстан беше повишено. 

В другата критична точка на постсъветското пространство  арменската столица Ереван началникът на полицията страната Владимир Гаспарян съобщи, че властите държат под контрол ситуацията със заложническата криза и обяви, че един от тях е бил освободен от похитителите. Засега въоръжената арменска опозиционна група отказва да се предаде като издига искане за оставка на правителството на страната. 

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков изрази притесненията на Русия от ставащото в Казахстан и Армения през последните дни. Той коментира, че Русия наблюдава със загриженост, ставащото в Армения и Казахстан и анализира внимателно процесите в тях.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.