Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Равносметка: 265 загинали, 1440 са ранени и 2800 арестувани
16 Юли 2016
Това заяви след извънредно правителствено заседание премиерът на Турция Бинали Йълдъръм
При опита за преврат в Турция тази нощ са загинали 161 души - цивилни и от правителствените сили, 1440 са ранени. Броят на жертвите сред превратаджиите е 104. Арестувани са 2800 военнослужещи, в това число висши военни. Това заяви след извънредно правителствено заседание премиерът на Турция Бинали Йълдъръм. Той отбеляза, че положението в страната е изцяло под контрол, но призна, че опитът за преврат е „петно“ за турската демокрация. Йълдъръм добави, че Конституционният съвет на Турция ще обсъди днес връщането на смъртното наказание в страната в светлината на опита за военен преврат.

„Смъртното наказание е отменено в Турция. Днес ще се събере Конституционният съвет, който заедно с партиите ще обсъди въпроса за целесъобразността от връщане на тази наказателна мярка”, подчерта Йълдъръм. Междувременно турски военен хеликоптер с осем души на борда се е приземил на гръцка територия. Всички са поискали убежище в Гърция. Турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу пък обяви, че Турция е поискала от Гърция „да екстрадира възможно най-бързо осемте предатели”. И това ще стане факт, след като официалният представител на гръцкото правителство Олга Геровасили съобщи, че гръцкото ръководство планира в скоро време върне на турските власти военния хеликоптер, който се приземи в Андруполис с осем поддръжници на опита за преврат в Турция. Днес група турски войници, които са срещу Реджеп Ердоган, са превзели фрегата на военноморската база Гьолджук, съобщиха гръцки военни източници. Те твърдят, че там е пленен и командващият на турската фрегата. CNN пък излезе с информация, че турската въздушна база Инджирлик, която се използва от САЩ за нанасяне на въздушни удари срещу „Ислямска държава”, е отцепена.

Припомняме, че тази нощ част от армията в Турция опита да направи преврат с помощта на танкове и хеликоптери. Военни обявиха по турска телевизия, че въвеждат военно положение и вечерен час. В Турция настъпи хаос, хиляди граждани излязоха по улиците. Военните обстрелваха сгради в Анкара и Истанбул. Няколко часа след това президентът Реджеп Ердоган се завърна триумфално в Истанбул от почивка и предупреди за чистка в армията. Националната разузнавателна служба на Турция обяви, че пучът е пресечен.

„Опитът за военен преврат в Турция е осуетен. Той бе организиран от командването на ВВС и жандармерията на страната“, заяви снощи говорителят на Националната разузнавателна организация на Турция Нух Йълмаз. Започнало е бързо разследване за грубо нарушение на конституцията. Началникът на пресслужбата на националното разузнаване MIT Нух Йълмаз заяви, че опитът за преврат е напълно потушен, има локални сблъсъци на отделни места, а гражданите се саморазправят с бунтовниците. Всички участници в този опит ще бъдат осъдени за държавна измяна, към момента вече всичко е спокойно, подчерта говорителят. Войниците, които завзеха кулата на летище Ататюрк в Истанбул, се предадоха, след като множество цивилни нахлуха без задължителния контрол през входовете за международните полети. Според военни източници, цитирани в турските медии, планът за преврата е дело на юридическия съветник в Генералния щаб на въоръжените сили полковник Мухарем Кьосе, който неотдавна е бил уволнен от поста. По други сведения метежът е извършен под ръководството на военен прокурор и 46 високопоставени офицери. Посочват се имената и на полковник Мехмет Огуз Аккуш, майор Еркан Агън и полковник Доган Уйсал. Опозицията в Турция се раздели – лидерът на Народно-републиканската партия Кемал Кълъчдароглу подчерта, че евентуалният отказ от парламентарната демокрация трябва да бъде с ясно изразената воля на народа, но републиканците са против президентския модел на управление, а водачът на партията на националното действие Девлет Бахчели декларира категорична подкрепа за правителството. Бахчели призова за общи усилия срещу опита за преврат, извършен от „малка група бунтовници в униформи“, като коментира, че в момента страната изживява криза. Според него обаче е особено сериозна заплаха фактът, че народът е призован да излезе на улиците и да се хвърли в открит конфликт с турската армия, а това може да отключи гражданска война.

Командващият спецчастите на турската армия ген. Зекайи Аксакалъ съобщи пред телевизия Ен ти ви, че превратът е бил подкрепен от неголяма част от военните. Съобщено бе, че е освободен началникът на Генщаба на армията и няколко генерали, които бяха арестувани в началото на преврата. Командващите родове войски са останали на страната на действащото правителство. Силите за сигурност са задържали 13 души, опитали се да завземат президентския дворец в Анкара. Междувременно две бомби бяха пуснати над сградата на парламента, а председателят на парламента Исмаил Кахраман е слязъл в бомбеното скривалище.

В същото време и в Истанбул, и в Анкара, и в Измир бяха излезли десетки хиляди хора в подкрепа на правителството. Към 4:00 часа бе съобщено, че десетки военни, взели участие в опита за военен преврат в Турция, сдават оръжието си на полицията на площад Таксим в Истанбул. Това съобщиха очевидци, цитирани от агенциите. Завърналият се в Истанбул президент Реджеп Ердоган направи изявление пред журналистите. „Всички замесени в опита (за преврат) ще понесат най-сурово наказание, независимо от това какви структури представляват“. Изявлението му бе излъчено по държавната телевизия ТРТ, която възобнови предаванията си. По-рано тя бе спряна, след като метежниците обявиха програмата си в нейния ефир. Впоследствие той направи обръщение към народа след завръщането си в Истанбул, в което заяви, че в армията ще бъде извършена чистка. Той отбеляза, че „групата метежниците, посегнали върху единството на нацията, е получавала указания от главатарите си, живеещи в САЩ“, предаде телевизия "Ал-Маядин". По-рано правосъдният министър Бекир Боздаг заяви, че опитът за преврат бе предприет от членовете на движението „Хизмет“, създадено от Фетулах Гюлен, обвиняван в антиправителствена дейност. Гюлен живее в изгнание в САЩ. Самият Гюлен написа в профила си, че няма нищо общо с преврата и категорично отхвърля обвиненията за връзки с военните.

Ердоган призова гражданите да останат по улиците, докато войските не се върнат в казармите. Президентът потвърди, че се е намирал в курорта Мармарис, когато е започвал превратът. Той каза, че самолети на метежниците се опитвали да бомбардират резиденцията му. Хотелът, в който той се намирал, бил ударен по въздуха, малко след като президентът го напуснал. Метежниците открили огън по тълпите, събрали се пред парламента и сградата на Генщаба на армията в Анкара. В столицата част от превратаджиите бяха завзели сградата на телевизия CNN Turk. Излъчванията на медията бяха спрени. В ефира бе показан кадър, от който се вижда празно студио и се чуват изстрели. По-късно излъчванията бяха възобновени. Самолети на метежниците за трети път хвърлили бомба по сградата на парламента, ранени са 15 души. В Истанбул самолети нанесли удари срещу площад Таксим. Там се бяха събрали привърженици на президента Реджеп Ердоган, а също метежници, които сдаваха оръжието си. Според очевидец над площада кръжели изтребители, които в един момент хвърлили 3-4 бомби. Съответно чули се мощни взривове. После един от самолетите хвърлил още три бомби. /БГНЕС


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.