Факти, Анализи, Коментари
   25 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Неуспешен военен преврат в Турция
16 Юли 2016
Завзети са сградите на всички държавни институции, спряно е излъчването на държавната телевизия
В Турция има опит за военен преврат. Това обявиха въоръжените сили в специално изявление, прочетено по телевизионния канал НТВ. Премиерът Бинали Йълдъръм съобщи, че има само "опит" за силово сваляне на проислямистката Партия на справедливостта и развитието от власт. 

Завзети са сградите на всички държавни институции, спряно е излъчването на държавната телевизия, след като говорител бе принуден да прочете декларация на превратаджиите, наричащи се "Мирен съвет", за смяна на властта, промяна на конституцията и въвеждане на извънредно положение.

До второ нареждане е обявен полицейски час. Блокиран е трафика през мостовете над Босфора - от азиатската към европейската част на Истанбул, съобщават международните агенции, позовавайки се на местни телевизионни канали.

Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че военният преврат е дело само на малцинство и че няма да успее. Той призова турците да излязат по улиците и площадите, за да се противопоставят на беззаконието. Ердоган хвърли вината за драматичните развития в Турция на така наричаната от него "Паралелна държава" - привърженици на ислямския проповедник Фейтула Гюлен в редиците на армията. Гюлен, който живее в изгнание в САЩ, бе съюзник на Ердоган до 2013 г., когато в Турция гръмна корупционния скандал, който за малко не свали сегашния президент от власт. От тогава двамата са непримирими врагове. 

Ердоган, както обявиха от канцеларията му, бил на сигурно място със семейството си. Преди новината за опита за преврат се знаеше, че е на почивка със семейството си в Мармарис.

Както се разбра по-рано командването на въоръжените сили няма участие в преврата. Топ генерали, включително началникът на генералния щаб Хулуси Акар са в плен.

Летищата и останалата основна инфраструктура са блокирани. Командващият турската Първа армия - сухопътните сили, които отговарят за Истанбул и въобще западните региони на страната, заяви, че опитващите се да направят държавен преврат са малка фракция, и че "няма място за притеснение". Те са малка част от щаба на Първа армия, каза той, цитиран от Анадолската агенция.

За силни взривове в Истанбул и Анкара съобщава Ройтерс през последните минути. Анадолската агенция предава, че парламентът в Анкара е ударен от поне три бомби. Според американския телевизионен канал Фокс сградата е обстрелвана от хеликоптер.

Изтребител Ф-16 от турските военновъздушни сили е свалил военен хеликоптер на превратаджиите в централната част на Анкара - съобщава проправителствената НТВ. Анадолската агенция пердава за 17 убити полицаи в Анкара.

Информацията през последния близо час идват почти изключително от медии, контролирани от управляващата Партия на справедливостта и развитието. 
Едно от редките изключения е съобщение от фотожурналист от Франс прес, според когото турските въоръжени сили са открили огън срещу, групи хора, събрали се край един от двата моста над Босфора в Истанбул.

Не става ясно към този момент коя фракция от армията е предприела драстичните действия и на чия страна са пострадалите цивилни. По-рано президентът Реджеп Ердоган и премиерът Бинали Йълдъръм призоваха хората да излязат по улиците и да се противопоставят на незаконния преврат.

По време на телефонен разговор между американският президент Барак Обама и държавният секретар Джон Кери е било постигнато съгласие около позицията, че всички страни в създалата се ситуация в Турция трябва да подкрепят демократично избраното управление и да покажат сдържаност. 

Веднага след новината за ситуацията в Турция, министър-председателят Бойко Борисов проведе разговори с председателите на ДАНС, на Държавната агенция за разузнаване, с министрите на вътрешните и на външните работи, както и с всички ръководители на спецслужби във връзка със ситуацията в Турция. Премиерът нареди всички служби да следят ситуацията и да докладват. Гранична полиция е засилила патрулите по българо-турската граница. Контролно-пропускателните ни пунктове с Турция работят нормално, съобщават от МВР. 

От Министерството на външните работи съобщиха, че към момента министър Даниел Митов няма да прави официално изявление за ситуацията в Турция.

Българското външно министерство призова всички сънародници да отменят пътуванията си към Турция независимо с какъв превоз са предвидила да го направят. Освен това от външното ведомство отправят призив към всички наши сънародници в Турция да не напускат хотелите и жилищата, в които се намират. Българските власти призовават сънародниците ни да не посещават публични места и при първа възможност да се регистрират на страницата на министерството. Освен това те могат да получат повече информация и помощ от всички дипломатически представителства на България в Анкара, Истанбул, Бурса и Одрин. 


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.