Факти, Анализи, Коментари
   25 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Атентаторите в Истанбул са били от Русия, Узбекистан и Киргизстан
30 Юни 2016
Жертвите от атентата са вече 43 души
Броят на жертвите от бомбеното нападение на истанбулското летище "Ататюрк" достигна 43 души. Вътрешният министър на Турция Ефкан Ала съобщи, че 19 от жертвите са чужди  граждани. 

Атентаторите, които се самовзвривиха на международното летище в Истанбул, са били от Русия, Узбекистан и Киргизстан, съобщи източник от разследването, пожелал анонимност. Според някои агенции единият от мъжете е Осман Вадинов, за който се смята, че е влязъл в Турция от бастиона на "Ислямска държава" провинция Рака в Сирия. Организаторът на нападението според турските медии е Ахмед Чатаев - чеченец, вероятно набирал хора за ИДИЛ от бившите съветски републики. 
Опасността от извършване на терористични актове в Турция продължава да бъде висока, напомнят от Министерството на външните работи. От там препоръчват на българските граждани, които желаят да посетят Истанбул, да проявяват повишено внимание и стриктно да изпълняват разпорежданията на органите за сигурност при възникване на кризисни ситуации. 
Турската полиция е задържала деветима при операции срещу предполагаема клетка на "Ислямска държава" в Измир, съобщи Анадолската агенция. Паралелна акция се провежда и в Истанбул, където са претърсени три от големите райони на града.

В района на летище Ататюрк мерките за сигурност са засилени, проверяват се и автомобилите, а пред терминала за заминаващи патрулират тежко въоръжени полицаи.

След като властите обявиха за основен заподозрян "Ислямска държава", и началникът на ЦРУ Джон Бренан заяви, че атентатът на летището в Истанбул несъмнено носи почерка на групировката.

В повечето случаи ИДИЛ не е поемала отговорност за атаките, които е предприемала в Турция, подчерта Бренан. Джихадистите извършват нападения, за да изпратят сигнал към нашия турски партньор, каза Бренън пред Съвета за външни отношения във Вашингтон.

САЩ възнамеряват да наложат постоянна забрана за пътувания в Турция на семействата на американски военни и цивилни служители в страната заради влошаващата се ситуация, свързана със сигурността, съобщи Ройтерс, като цитира американски източници от сферата на отбраната.

Американската администрация през март нареди на семействата на американски военни и дипломати да напуснат военновъздушната база Инджирлик, която се използва в борбата срещу "Ислямска държава", както и други райони на Южна Турция.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.