Факти, Анализи, Коментари
   24 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
“Брекзит“ - "Черният петък“ на пазарите
25 Юни 2016
На този етап финансовата система не е застрашена, тъй като кризата е преди всичко политическа
"Черният петък“ на пазарите, предизвикан от “Брекзит“, бе суров, но макар мащабите му да напомнят за краха на банката "Лемън Брадърс", на този етап финансовата система не е застрашена, тъй като кризата е преди всичко политическа. Инвеститорите не познават подобни трусове от финансовата криза през 2008, белязана със сгромолясването на деловата банка „Лемън Брадърс“ и дълговата криза в еврозоната с продължението й през лятото на 2011. Но макар че последиците от борсовото гмуркане в петък и несигурността, както в икономически, така в политически план, свързана с излизането на Великобритания от Европейския съюз, ще се усещат известно време, трудно е на този стадий да се говори за нова финансова криза. Не сме свидетели на панически продажби и това не е началото на цикъл а ла „Лемън Брадърс“ с верижни последици и фалити на емитент на дълг в перспектива, подчертава Ален Зейтуни, директор в базирания в Лондон "Ръсъл Инвестмънтс Франция". Засега няма катастрофа, отбелязва и Лоран Клавел, икономист в “Акса Инвестмънт Мениджърс”, и добавя, че „ ситуацията не е така сериозна като краха, последвал "Лемън" и епизода от лятото на 2011“. 

За разлика от кризата с "Лемън", бъдещето на финансовата система не бе поставено под въпрос в петък сутринта. През 2007-2008 почвата пропадна под краката на инвеститорите, които се уплашиха, че планетата Финанси ще бъде отнесена от кризата с ипотечните кредити и трудностите, които банките преживяват. В резултат на “Брекзит“ тежки политически рискове грозят европейското строителство и дори финансовия център Сити, но засега това не застрашава световната финансова стабилност. Икономистите от “Оксфорд икономикс” отхвърлят възможността “Брекзит“ да напомня "Лемън" и смятат, че наистина трябва много неща да тръгнат на зле едновременно, за да бъде ударена финансовата система по необратим начин. Също така преждевременно е да се говори за икономическа криза в световен мащаб, тъй като големите икономики, с изключение на Великобритания като че ли засега са защитени от сериозно забавяне на растежа. Това не е световен шок, обобщава Клавел, естествено очакваното въздействие е отрицателно, но не огромно върху икономиката на еврозоната, а последиците върху американската икономика би трябвало да са ограничени. Впрочем Уолстрийт усети по-слабо удара в петък, отколкото европейските финансови центрове. Това натрупване на фактори на неизвестност обаче не изпраща добър сигнал на международните инвеститори, когато обмислят да се установяват в Европа или да инвестират, смята Франк Диксмир, директор на отдела за глобалните инструменти с фиксирана доходност в “Алианц Глобал Инвесторс”. 

Освен това огромната разлика с 2008 и 2011 е, че валутните политики са много отстъпчиви, главно в еврозоната с Европейската централна банка, която масово изкупува дълг. Кризата е политическа, подчертава Зейтуни, което не е непременно добра новина за пазарите. Макар да е възможно да се изчислят финансовите загуби, много сложно е да се преценят политическите последици. Трябва да се изчака реакцията на инвеститорите, подчертава Диксмир. Ще трябва да се следи за решенията на големите инвеститори, като пенсионните фондове и застрахователите, които нямат навика да реагират на горещо, добавя той. Американският гигант за управление на парични средства "Блек Рок" вече предвиди, че “Брекзит“ няма да промени управлението на активите на клиентите му в Европа. Но ако банките продължат да понасят удари на борсата, може да възникнат въпроси за способността им нормално да заемат на икономиката. И да избегнат финансова криза, пазарите биха могли да преживеят сътресения и поведението им ще е от жизненоважно значение през следващите дни. Пазарът наистина навлиза в несигурност и неизвестност. Може да се очакват вторични трусове, казва Диксмир. С други думи, обобщава той „все пак налага се да затегнем коланите“. /АФП


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.