Факти, Анализи, Коментари
   25 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Британският премиер подаде оставка
24 Юни 2016
Това не е решение, което взех лесно, но по мое мнение, трябва да имаме нов премиер

Британският премиер Дейвид Камерън обяви, че ще се оттегли от поста след три месеца. Камерън загуби кампанията за оставане на Великобритания в Европейския съюз, въпреки че той обеща провеждането на референдума по време на последните парламентарни избори в страната през 2015 г. Негова беше и инициативата за предоговаряне на условията с Брюксел по членството на Лондон в ЕС, въпреки че те не дадоха резултат на вота, както Камерън се надяваше. Почти 52% от гласоподавателите на Острова се произнесоха на референдума за излизане от ЕС. Данните са след преброяването на бюлетините от всички 382 местни преброителни центрове. Според оповестените окончателни резултати 51,9% от британските граждани (или 17 410 742 от тях) са гласували за напускане на ЕС, докато 48,1% от тях (или 16 141 241) са пуснали вот в подкрепа за оставане в рамките на Съюза.

Призив за оставката на Камерън отправи лидерът на британската партия на независимостта Найджъл Фараж. Според него трябва да има ново правителство, което да изведе Обединеното кралство от ЕС: Борихме се срещу голямата политика, срещу лъжите, корупцията и измамата и днес честността, почтеността и вярата в народа са на път да надделеят. Мисля, че тази победа проваля целия проект и ни води към Европа на суверенни държави, които търгуват и сътрудничат помежду си. Нека се отървем от знамето и химна на Брюксел.

Дейвид Камерън ясно заяви: Британският народ взе ясното решение да поеме по различен път и затова смятам, че страната се нуждае от ново ръководство, което да я води в избраната посока. Като министър-председател ще направя всичко възможно да стабилизирам ситуацията в следващите седмици и месеци. Това не е решение, което взех лесно, но по мое мнение, трябва да имаме нов премиер до началото на конгреса на Консервативната партия през октомври.

Нищо няма да се промени в краткосрочен план след избора на британците да напуснат Европейския съюз, каза бившият кмет на Лондон Борис Джонсън, който беше водеща фигура в кампанията за излизането от Блока и е сочен от букмейкърите за най-вероятен наследник на Дейвид Камерън на премиерския пост:

Можем да намерим гласа си в света отново. Глас, който е съизмерим с петата по големина икономика на Земята - мощен либерален, хуманен и изключителна сила за доброто по света. Смятам, че вчера британският народ подкрепи демокрацията във Великобритания и в Европа и според мен можем да бъдем много горди с избора си.

Според букмейкъри след Джонсън с най-голям шанс за "Даунинг стрийт" 10 са вътрешният министър Тереза Мей и правосъдният министър Майкъл Гоу.

Резултатът от референдума в полза на излизането на Великобритания от ЕС предизвика вълна от паника на всички европейски борси – от Москва до Лондон. Повечето европейски лидери оцениха като политическо земетресение решението на британците за напускане на ЕС. В същото време крайнодесните политици призоваха за провеждането на референдуми за членство и в други държави - членки.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.