Факти, Анализи, Коментари
   16 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Престрелка в клуб в Орландо - поне 30 убити и 53 ранени
12 Юни 2016
Стрелбата се е случила в популярния сред гей обществото клуб "Пулс" около два часа след полунощ местно време, малко преди заведението да затвори
Най-малко 30 души загинаха, а 53-ма бяха ранени, след като стрелец нахлу в нощен клуб в Орландо, щата Флорида. Според първоначалната информация от силите на реда нападателят е бил подготвен, добре въоръжен и е носил "някакъв тип устройство“, съобщава БНР.

Той беше убит при операция на спецчасти. Името на заподозрения се цитира от медии, но от ФБР все още не е официално потвърдено.  

Властите разследват случая като „вътрешен тероризъм", а кметът на Орландо Бъди Дайър призова губернаторът на Флорида да обяви извънредно положение,

Стрелбата се е случила в популярния сред гей обществото клуб "Пулс" около два часа след полунощ местно време, малко преди заведението да затвори. Три часа след началото на описваната към момента „заложническа ситуация“ полицията, подкрепена от специални части, щурмува гей клуба и уби нападателя -  Омар Матиин, който е от Порт Сейнт Луша, на около 2 часа от Орландо. Предполага се, че няма други замесени. Според телевизия Ен Би Си по-рано е имало индикации, че заподозреният е бил повлиян от радикализъм, но все още официално не са представени доказателства за това, въпреки публикациите в някои издания. На този етап не е ясен и мотивът за неговите действия. 

Очевидци говорят за смразяващи гледки в заведението. Асошиейтид прес цитира Мина Джъстис, която се намирала извън клуба в опити да се свърже с 30-годишния си син Еди. По думите ѝ, синът ѝ е започнал да изпраща текстови съобщения с молба да се обади на полицията. Еди ѝ е казал, че се е скрил с други посетители в тоалетната и е написал „Идва“. След това е изпратил съобщение „При нас e”. Това е било последната комуникация между двамата.

Свидетели описват хаотична картина с окървавени тела и казват, че са чули между 20 и 50 изстрела. По време на инцидента в клуба е имало поне 100 души.

От пресслужбата на Белия Дом заявиха, че президентът Барак Обама е бил информиран за „трагичната престрелка“ в Орландо и е поискал от работещите по инцидента да го държат в течение на разследването.

Медии съобщават за хора в местните болници, които са в отчаяно търсене на информация за близките си. Последната масова престрелка от подобен магнитуд беше във Вирджиния Тек, когато загинаха 32-ма души.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.