Факти, Анализи, Коментари
   26 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Швейцария каза голямо "не" на предложението за универсален основен доход
5 Юни 2016
Швейцарците трябваше да се изкажат "за" или "против" предложението за въвеждане на безусловен месечен доход за възрастни от около 2250 евро
Швейцария отхвърли с голямо мнозинство предложението за универсален основен доход. Това показват прогнозите на базата на частично преброените гласове от неделния референдум. Около 78 процента от гласувалите бяха "против".

На първия в света подобен референдум швейцарците трябваше да се изкажат "за" или "против" предложението за въвеждане на безусловен месечен доход за възрастни от 2500 швейцарски франка, което е около 2253 евро. Предлагаше се сумата да бъде гарантирана и за чужденци, живеещи редовно в страната от поне 5 години. За децата предвижданият минимум беше 625 франка. Аргументът на поддръжниците на безусловния основен доход беше да се спестят разходи за пенсии, помощи за безработица и други социални плащания.

Датата на допитването беше обявена през януари, след като се събраха необходимите 100 000 подписа. 

Даниел Строб, координатор на комитета за референдума, коментира, че повечето хора вероятно биха поискали да си починат за месец или три месеца. След това обаче би им омръзнало и биха се върнали на работа. Строб уточни, че всъщност 2500 франка на месец е скромна сума за швейцарските стандарти и би било трудно да се живее само с нея, ако не се работи.

Допитване сочи, че само 2% от швейцарците биха напуснали работа при наличие на безусловен базов доход. Против въвеждането му се бяха обявили правителството, парламентът и бизнесът.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.