Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Черна гора се присъедини към НАТО
19 Май 2016
Подписи пoложиха 28-те външни министри от военния пакт в присъствието на черногорския премиер Мило Джуканович
НАТО потвърди разширяването си на Западните Балкани с подписването на протокол за членството на Черна гора. Подписи пoложиха 28-те външни министри от военния пакт в присъствието на черногорския премиер Мило Джуканович. Това стана на церемония в централата на Алианса в Брюксел.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг връчи на Мило Джуканович писалката, с която бе подписан протоколът с думите:
Присъствието на НАТО в Западните Балкани допринесе за стабилизирането на този разкъсван от войни регион. Разширяването е важен инструмент за постигане на тази стабилност – видяхме как Хърватия, Словения, Албания станаха членки, а сега и Черна гора подписа протокол. Алиансът ще продължи да отдава внимание на Западните Балкани и те са важни за него.

Черна гора ще продължи да допринася с участие във военните мисии зад граница, обеща премиерът Мило Джуканович. На въпрос дали ще организира референдум за членството, той отговори, че конституцията не го изисква:

Трябва да се види какъв парламент ще се формира след изборите през октомври. Ако аз съм в изпълнителната власт обаче, никога няма да злоупотребя с референдума против интереса на гражданите. Напротив, аз бих поел отговорност за ратификацията, по която има институционален консенсус. Подкрепата според проучванията нараства с 8-9%, а 75 на сто от запитаните вярват, че Черна гора ще влезе в НАТО независимо от тяхното мнение за алианса.

Външният министър на България Даниел Митов приветства черногорците с думите:

Ще очакваме и други държави да се присъединяват към НАТО постепенно. Знаете кои са кандидатките и по техния път към евроатлантическа интеграция България ще положи всички усилия, за да им помогне, както помагаше и на Черна гора, а регионът, с присъединяването на Черна гора към НАТО става по-стабилен, а ние се стремим именно към това - сигурност, стабилност и предвидимост, и координиране на нашите действия, особено в областта на сигурността и отбраната.

За да влезе в сила, документът трябва да бъде ратифициран от всички държави от Пакта. 

От днес Черна гора придобива статут на наблюдател и ще участва занапред във всички заседания на НАТО.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.