Факти, Анализи, Коментари
   28 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Отстраниха Дилма Русеф като президент на Бразилия
12 Май 2016
Очаква се Дилма Русеф да произнесе реч по-късно днес, след като процедурата по импийчмънт срещу нея беше одобрена

Бразилските сенатори гласуваха за импийчмънт на президента Дилма Русеф. Обявявам резултата след края на гласуването. 55 гласа "за"  на 22 "против", заяви председателят на заседанието. Думите му бяха посрещнати с бурни възгласи.

Очаква се Дилма Русеф да произнесе реч по-късно днес, след като процедурата по импийчмънт срещу нея беше одобрена.

68-годишната Русеф беше временно отстранена от президентския пост, като гласуването беше направено след заседание, продължило 22 часа. 55 сенатори подкрепиха отстраняването на държавния глава, а 22 бяха против. Русеф е обвинена в злоупотреба с фискалните правила, за да скрие бюджетен дефицит през 2014 г. преди преизбирането си. Сега тя ще може да бъде съдена от Сената, като процесът може да продължи до 180 дни.

Аргументите срещу Русеф в Сената бяха основно свързани с икономиката. Повечето я обвиняват за проблемите в икономическата сфера. Бразилия страда от най-сериозната рецесия от 10 години насам, безработицата е 9%, а инфлацията е най-високата за последните 12 години.

Сенаторите, които подкрепиха президента, определиха целия процес като фарс и подчертаха, че тя е невинна.

Постът на държавен глава поема вицепрезидентът Мишел Тремер. Ако Русеф бъде призната за виновна и отстранена окончателно от власт, Тремер ще остане на поста до президентските избори през 2018 г.

Дилма Русеф пое президентския пост в Бразилия през януари 2011 г. и беше преизбрана през 2015 г. Тя отрича обвиненията срещу себе си и определя процедурата по импийчмънт като държавен преврат.

Свалянето на Русеф от власт слага край на 13 години непрекъснато управление на Работническата партия в Бразилия.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.