Факти, Анализи, Коментари
   25 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
30 години от аварията в Чернобил
26 Април 2016
В ранните утринни часове на 26-и април 1986 г. провален тест в централата в Чернобил довежда до най-тежката ядрена авария в историята
С множество възпоменателни церемонии Украйна отбелязва 30-годишнината от ядрената катастрофа в Чернобил. В църква в Киев, построена в памет на жертвите, се проведе бдение и камбанен звън прозвуча 30 пъти. На възпоменателната служба присъстваха работници в централата, оцелели след трагедията. 

Почитам всички колеги, с които работех. Почитам паметта на сина си и на съпруга си, които вече не са с мен, обясни пред Евронюз Наталия, която е работила в атомната централа преди инцидента.

Електротехникът Георгий Ладатко сподели, че властите са предупредили него и колегите му за очакваните фатални последствия от излагането им на радиацията. 

Властите ни казаха, че хората, които са били изложени на радиацията през първите пет дни, ще живеят само три години и половина. Не приехме това сериозно. Отминаха пет години, после 15. Сега - 30 години по-късно, благодаря на бог, че приятелите ми са все още живи, обясни електротехникът Георгий Ладатко.

В ранните утринни часове на 26-и април 1986 г. провален тест в централата в Чернобил довежда до най-тежката ядрена авария в историята. Според официални данни най-малко 30 работници и пожарникари са загинали почти веднага след експлозията и пожара в АЕЦ-а. Изпуснатата радиацията обаче води до смъртта на хиляди други хора. Точният брой на жертвите остава неясен, а споровете за дългосрочните последствия от инцидента продължават.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.