Факти, Анализи, Коментари
   19 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
8 млрд. евро български капитали са изнесени в чужбина за 5 години
5 Април 2016
Къде са изнесени тези пари? Тези пари обикновено не отиват в офшорни зони
Скандалът с "Панамските документи" е действително голям. Участието в офшорни зони може да бъде с редовно спечелени пари, които собственикът предпочита да инвестира в чужбина, където да плаща значително по-малки данъци, съобщава БНР. Втората възможност е, когато тези пари са спечелени по криминален начин – търговия с наркотици, оръжие, и собственикът търси начин да ги инвестира, но не може да го направи в развитите държави. Третата възможност е парите да са крадени. Това каза за предаването "12+3" по "Хоризонт" икономистът проф. Гарабед Минасян. 

Горе-долу нашата ситуация, в която живеем, постоянно се сблъскваме с такива истории, които подсказват необясними възможности за натрупването на такива грамадни суми. Например сега се сещам за нашия народен представител Христо Бисеров, който в продължение на 25 години беше в Народното събрание и само в НС и със своето присъствие успя да натрупа около 140 - 150 млн. 

Законът позволява на българските граждани да изнасят капиталите си в чужбина. Повечето обаче отиват в швейцарски банки, коментира проф. Минасян: 

По официални данни от платежния баланс, за периода 2010-2014 година, тоест за 5 години, 8 милиарда евро български капитали са изнесени в чужбина. Къде са изнесени тези пари? Тези пари обикновено не отиват в офшорни зони, защото собствениците не са толкова вещи, за да могат да управляват тези активи далеч от България. 

Проф. Гарабед Минасян коментира, че законите и институциите в страната допускат реализирането на нерегламентирани дейности: 

Кризата, която сега изживяваме, е по същество институционална. Институциите у нас не функционират добре. Да търсим български пари някъде на 5000 км или на 20 000 км е абсолютно безнадеждна история, след като допускаме под носа ни, съвсем съзнателно едва ли не, да се измъкват милиони, без да има никакви последствия. 


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.