Факти, Анализи, Коментари
   25 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Серия от експлозии в Брюксел
22 Март 2016
Засега има 13 загинали и поне 25 ранени след атентата на летището

13 загинали и поне 25 ранени след атентата на летището в Брюксел. Това е първата официална информация на Белгийската прокуратура. Обявена е четвърта максимална степен на терористична заплаха, това означава, че опасността от нови терористични атаки все още не е приключила, съобщава БНР. Официалните власти се въздържат от коментар, не съобщават точен брой на убити и ранени, нито дават информация дали това са терористични актове.

Според информация на белгийските медии между едно и три взривни устройства, които не са експлодирали, са били открити на терминала на аеропорта. Всички брюкселски болници мобилизират свободни легла. Повечето ранени от летището се откарват в университетската болница „Сейнт Люк“, източно от центъра на града.

Към момента няма информация от властите дали става въпрос за терористичен акт. Това се случва само броени дни след залавянето на терориста Салах Абдеслам, основен заподозрян в терористичните атаки в Париж през ноември миналата година, при които загинаха 130 души.

Две мощни експлозии отекнаха на летището в Брюксел преди 9.00 часа българско време тази сутрин. Според свидетели непосредствено преди първата експлозия са се чули изстрели от огнестрелно оръжие и викове на арабски език.

Белгийски медии съобщиха за 13 загинали и най-малко 30 ранени. Летището е затворено. Официално беше потвърдено, че всички полети – излитащи и кацащи, са отменени. Спрени са и влаковете към терминалите. Отцепен е районът на аеропорта.

На кадри, излъчени от държавната телевизия RTBF, се вижда дим над сградата на терминала, както и изпочупени прозорци. Според публикувани снимки всичко е опустошено.

Според свидетели, цитирани от държавната телевизия, на терминала има множество ранени. Хора лежат и на тротоара пред летището. Линейки и пожарни са на място.

Към този момент няма данни за загинали или ранени български граждани при експлозиите, станали на летището в Брюксел.

Взрив избухна и на метростанция в Брюксел. От изход на станцията излиза дим. Има загинали хора, като по непотвърдена информация 10 души са убити. Има и много ранени хора. По неофициално потвърдена информация, става дума за заложен пакет с бомба. Федералното министерство на вътрешните работи не потвърждава все още за тази експлозия.

Цялата мрежа на градския транспорт е спряна. ЖП гарата Шуман, между сградите на Европейската комисия и Европейския съвет, също е затворена.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.