Факти, Анализи, Коментари
   25 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
ЕК не подкрепи искането на България Турция да гарантира границата ни
15 Март 2016
В писмо до председателя на Европейския съвет премиерът Бойко Борисов настоя Анкара да поеме ангажимент за спирането на мигрантите не само към гръцката, но и към българската граница
Европейската комисия (ЕК) се въздържа от категорична подкрепа за искането на България да получи гаранции за своята граница в предстоящото споразумение между Европейския съюз (ЕС) и Турция. В писмо до председателя на Европейския съвет Доналд Туск премиерът Бойко Борисов настоя Анкара да поеме ангажимент за спирането на мигрантите не само към гръцката, но и към българската сухопътна и морска граница. Опасенията на правителството в София са, че миграционният поток може да се пренасочи. 

На въпрос на БНР, какво мисли ЕК за българската позиция, говорителят Маргаритис Схинас отговори: 

Забелязахме българските намерения. Мисля, че България има пълното основание да поставя за обсъждане с останалите държавни и правителствени ръководители подобно искане. Но трябва да изчакаме дискусията да се състои, вместо да я изпреварваме 5-6 дни преди началото на Съвета. 

Споразумението между ЕС и Турция се очаква да бъде финализирано на предстоящата тази седмица среща на върха в четвъртък и петък. В преговорите тясно е ангажиран и председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.