Факти, Анализи, Коментари
   20 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Кървава баня в Анкара - 37 жертви и над 120 ранени
14 Март 2016
Основната версия за нападението е, че атентатор-самоубиец се е врязал с колата си между два пътнически автобуса в центъра на столицата
Броят на жертвите от бомбената атака, извършена снощи в Анкара, достигна 37, а ранените, мнозина от които тежко – са 125, съобщи турският министър на здравеопазването Мехмет Мюеззиноглу. Един или двама от загиналите са нападателите. 

Основната версия за нападението е, че атентатор-самоубиец се е врязал с колата си между два пътнически автобуса в центъра на столицата. Предполага се, че мястото за нападението е било избрано така, че да пострадат повече цивилни. Според вестник "Джумхуриет" терористичното нападение е било извършено от мъж и жена. Като вероятен организатор на нападението беше посочена Кюрдската работническа партия или свързана с нея групировка. 

Атентати като снощното нападение с кола-бомба в Анкара само ще засилят решителността на Турция да се бори с тероризма и тя няма никога да се откаже от правото си да се защитава, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган. Той изтъкна, че терористични организации взимат за мишена цивилни, защото губят борбата срещу силите за сигурност. Междувременно Министерството на телекомуникациите и съобщенията забрани достъпа до фейсбук и туитър заради активното споделяне на снимки, видеозаписи и коментари по повод кървавата баня.


Световни лидери и организации осъдиха атентата и изразиха съболезнованията си към близките на загиналите и турския народ. 

Изразяваме солидарност и съболезнования на Турция, на нейното правителство и турския народ, на близките и приятелите на загиналите. Желаем бързо оздравяване на всички пострадали, се казва в съвместна декларация на върховния представител на ЕС по външните работи и политиката на сигурността Федерика Могерини и еврокомисаря по разширяването и политиката на добросъседство Йоханес Хан. С подобно изявление излезе и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. 

България осъжда най-остро бомбената атака, окървавила за трети път в рамките на половин година столицата на Турция. Няма кауза, която да легитимира подобен антихуманен акт. Това се казва в изявление на външния министър Даниел Митов. Посочва се, че България е съпричастна с мъката на съседна и приятелска Турция, където продължава да ескалира жестоката спирала на насилие, която подкопава демокрацията.


"Негодниците не се засищат от кръвта", пише в заглавие днес в. "Хюриет",  "Сърцето ни е почернено, с теб сме Анкара" (в. "Поста"), "Врагове на народа" ("Хабертюрк"), "Негодниците се обединиха, убиха цивилни" (в. "Стар"), "Анкара отново разтърсена от тероризъм" (в. "Тараф"), "Пак зверство в Анкара" (в. "Йозгюр") – това са някои от другите заглавия, подбрани от турския печат днес. 

"Поста" обръща внимание, че това е третият терористичен атентат в столицата за период от пет месеца. "Заман" отбелязва, че атентатът е бил извършен близо до полицейски пункт и недалеч от район, в който се намират парламентът, Министерският съвет и някои министерства на страната. Колата-бомба е била взривена на автобусни спирки на бул. "Ататюрк", едва на 300 метра от сградата на Министерския съвет. Опозиционното издание "Джумхуриет" задава въпроса, защо, при условие че е имало сведения за заплаха на сигурността в Анкара, терористите не са били заловени и пита - дали не трябва да има оставки. 


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.