Факти, Анализи, Коментари
   25 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Бежанците блокираха Гърция
29 Февруари 2016
Очаква се в някои райони да бъде обявено извънредно положение заради бежанската криза
Гърция е блокирана - този път от бежанци. Очаква се в някои райони да бъде обявено извънредно положение заради бежанската криза. Атина обмисля да наложи вето при липса на единно споразумение за разпределение на бежанците по квоти между всички европейски.

Не спира притокът към гръцките острови, където фрегати на НАТО поеха контрола. Вече оставят част от бежанците на островите, а други се прехвърлят в Пирея, Кавала и Солун. Местните власти предоставят временни лагери за настаняване в закрити спортни зали и бивши военни поделения.

Над 6 хиляди бежанци и мигранти са на палатки в граничния пункт "Идомени", на границата с Македония, в очакване да преминат. На ден се пропускат между 300 и 500 души. Разчита се предимно на доброволци, които оказват помощ в палатковия лагер.

Общият брой на блокираните в страната е 25 хиляди, а до месец се очаква да достигнат 70 хиляди души. Министърът по миграцията Янис Музалас заяви, че при затваряне на границите от другите европейски страни мигрантите ще се настаняват за неопределено време в цялата страна. Музалас допълни, че Гърция е поставена на колене.

От опозиционната "Нова демокрация" настояват бежанските лагери да са от затворен тип без право на мигрантите да ги напускат.

Неизвестни лица запалиха лагер за бежанци в град Гяница.

Министърът на вътрешните работи провежда извънредно съвещание за промяна в мерките към мигранти и бежанци.

Премиерът Алексис Ципрас отправи за пореден път критика към едностранното затваряне на граници от европейски страни. 


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.