Факти, Анализи, Коментари
   20 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Северна Корея изстреля ракета-носител в нарушение на резолюциите на ООН
7 Февруари 2016
Тестът предизвика негативни реакции от съседните държави и световните сили, които свикаха извънредно заседание на Съвета за сигурност
Северна Корея изстреля в космоса ракета-носител със сателит в нарушение на резолюциите на ООН. Тестът предизвика негативни реакции от съседните държави и световните сили, които свикаха извънредно заседание на Съвета за сигурност.

Ракетата бе изстреляна над Жълто море точно в 9 ч. сутринта местно време. Американското стратегическо разузнаване потвърди, че тя е достигнала космоса. Не е потвърдено обаче дали е успяла да освободи преносимия сателит. Това само ще засили подозренията, че уверенията на Пхенян за мирен характер на космическата му програма са неверни. 

Освен за извеждане на сателити, технологията може да бъде използвана и за пренасяне на ядрени бойни глави от междуконтинентални ракети. Изстрелването на ракетата идва точно месец след поредното изпитание на севернокорейска атомна бомба, което накара Съединените щати, Япония и Южна Корея да се заканят да накажат Севера с ожесточаване на международните санкции.

Реакцията на Сеул тази нощ бе да поиска по-бързо противодействие от Съвета за сигурност. Японският премиер Шиндзо Абе определи случилото се като абсолютно нетърпимо. Съветникът за националната сигурност Сюзан Райс заяви, че Съединените щати ще сторят всичко необходимо, за да защитят себе си и съюзниците си срещу провокативните и дестабилизиращи региона действия на Северна Корея. В разгара на изборната кампания в САЩ инцидентът със севернокорейската ракета бе коментиран и от кандидатите за президентския пост. Един от тях - републиканецът Джеб Буш, обяви, че ако бъде избран и ако се наложи, ще нанесе превантивен удар срещу Пхенян. Според експерти, цитирани от Франс прес, Северна Корея е все още много далеч от технологиите, които ще й позволят да отвърне на подобен удар.

Според Кристофър Хил - бивш американски посланик в Южна Корея това е просто тест по пътя на Пхенян към разработване на ядрено оръжие: Не мисля, че става дума за опит да се унижи Китай или за провокативно действие. Смятам, че е част от вътрешна изпитателна програма и ни показва, че Северна Корея просто не се интересува от позицията ни.
Часове след като Северна Корея изстреля ракетата, беше съобщено, че САЩ и Южна Корея започват формални преговори за разполагане на американски ракетни системи на корейска територия.

Китай изразява съжаление за решението на Северна Корея да изстреля ракета с дълъг обсег на действия, съобщи говорител на китайското външно министерство.

Руското външно министерство заяви, че изстреляната ракета ще предизвика решителен протест от страна на международната общност.  Франция на свой ред нарече изстрелването безсмислена провокация.

Съветът за сигурност на ООН ще се събере привечер българско време, за да обсъди мерки срещу Северна Корея, която само преди месец извърши поредния си опит с атомна бомба.

Пхенян възнамерява да продължи да изстрелва ракети-носители със сателити, съобщи агенция Интерфакс, като цитира изявление на севернокорейското посолство в Москва. Изявлението идва часове след като агенция Йонхап съобщи, че Северна Корея се готви за пети ядрен опит. Днешното изстрелване от Северна Корея на ракета носител следва да се разглежда като изпитание на бойна междуконтинентална балистична ракета, заявиха депутати от южнокорейския парламент след среща с представители на разузнаването. Оттам посочват, че Северна Корея разполага с технология за създаване на междуконтинентални балистични ракети и се готви за провеждането на пети ядрен опит.

Пхенян извърши по един ядрен опит през 2006, 2009 и 2013 година и в началото на тази година. 


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.