Факти, Анализи, Коментари
   24 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Подпалиха посолството на Саудитска Арабия в Иран
3 Януари 2016
Реакцията на официален Иран екзекуцията на шиитски духовник в Саудитска Арабия е много остра

Саудитското посолство в Техеран бе нападнато тази нощ от демонстранти, протестиращи срещу екзекуцията на шиитски духовник в Саудитска Арабия. Демонстрантите успяха да проникнат в сградата и да я подпалят, преди да бъдат прогонени от полицията. Малко по-късно иранските власти призоваха за спокойствие.

Аятолах Нимр ан-Нимр, който бе екзекутиран вчера, е смятан от саудитските власти за подбудител към размирици, а от шиитите в страната и региона - за борец за равноправие със сунитското мнозинство в Кралството.

Реакцията на официален Иран бе остра - Революционната гвардия обеща да отмъсти за смъртта на ан-Нимр, а духовният лидер Али Хаменей сравни саудитските екзекутори с убийците от групировката ИДИЛ. Влиятелни политици от шиитското мнозинство в Ирак настояха за прекъсване на дипломатическите връзки с Рияд. САЩ и Европейският съюз изразиха опасения, че еккзекуцията ще увеличи напрежението в Близкия изток.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.