Факти, Анализи, Коментари
   24 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
НАТО покани Черна гора да се присъедини към алианса
2 Декември 2015
Това означава, че страната започва формални преговори за присъединяване
Външните министри от НАТО поканиха официално Черна гора да се присъедини като 29-ия член на Алианса. Това означава, че страната започва формални преговори за присъединяване, суобщава БНР. На въпрос какъв ще е политическият и военният ефект върху Западните Балкани, черногорският министър на външните работи Игор Лукшич отговори:

Вярвам, че всяка наша стъпка по пътя ни към членство в НАТО и ЕС оказва положително влияние върху нашите съседи, независимо дали всички те искат да се присъединят към Алианса или все още се колебаят. Сигурен съм, че нашето членство ще бъде възприето положително в идните дни, месеци и години.

Най-рано след година Черна гора на практика може да се присъедини като пълноправен член на Алианса, обясни генералният секретар Йенс Столтенберг:
 
Това не е краят на пътя. Очакваме от Черна гора да продължи реформите за върховенство на закона и борба с корупцията. Убеден съм, че това ще се случи в процеса на преговори, които ще приключат рано следващата година. След това обаче има процедура по ратифициране на решението от 28-те национални парламенти. Последният път това отне 1 година, но не мога да прогнозирам конкретни дати.

Русия ще спре съвместните проекти с Черна гора, ако страната се присъедини към НАТО. Това заяви Виктор Озеров, председател на комисията по отбрана и сигурност към Съвета на федерацията. Озеров каза, че може да бъдат прекратени проекти във военната сфера, предаде Ройтерс.

Във вторник - в първия ден от срещата външните министри от пакта приеха стратегия срещу "хибридната" война, в която записаха, че хибридна атака срещу страна-членка от НАТО би могла да задейства член 5-и за колективната отбрана на военния Алианс.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.