Факти, Анализи, Коментари
   17 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Турция и ЕС на среща за кризата
29 Ноември 2015
За да спрат огромния поток от мигранти през морето, турските власти настояват за политически отстъпки от европейците
Турският министър-председател Ахмет Давутоглу преговаря в Брюксел с лидерите от ЕС за споразумение по кризата с мигрантите. 

За да спрат огромния поток от мигранти през морето, турските власти настояват за политически отстъпки от европейците. Преди срещата Давутоглу определи деня като „исторически“ за процеса по присъединяването на страната му към Европейския съюз и спомена миграцията само като един от важните за него въпроси:

Благодарен съм на всички европейски лидери за това ново начало, което поставя основите на нов процес в отношенията. Той е много важен за бъдещето на нашия общ дом Европа

Очаквам да постигнем споразумение с Турция, което да доведе до значително намаляване на бежанския поток към Европа, заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер

Гърция, която е сред противниците на турското членство в ЕС, този път очаква конструктивно сътрудничество, заяви премиерът Алексис Ципрас:

Уверен съм, че можем да направим важни стъпки в процеса по присъединяване. Но трябва да сме сигурни, че Турция ще направи онова, което се иска от нея за намаляване потока от мигранти, който е безпрецедентен от Втората световна война насам.

Върховният представител на ЕС за външната политика Федерика Могерини заяви, че Турция трябва да направи повече за демократичните права, свободата на словото и преговорите с кюрдите. 

Контролът на външните граници обаче не зависи единствено от Турция, каза председателят на Европейския съвет Доналд Туск.:

Не можем да делегираме това задължение на никоя друга трета страна. Без контрол по нашите външни граници Шенген ще остане в историята.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.